Zeci de persoane au venit astăzi de la Puhoi, pentru a cere Ministrului Economiei să permită deschiderea a 10 curse noi de transport spre Chișinău. Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că, deși au colectat bani și și-au cumpărat singuri autobuze pentru sat, autoritățile centrale nu permit ca acestea să circule pe rute regulate.

După ce au protestat în sat, dis-de-dimineață, oamenii au venit, cu pancarte, în fața Guvernului. Ei cer să li se permită să beneficieze de transport direct din sat spre capitală. Protestatarii spun că au colectat singuri bani pentru procurarea a două microbuze la mâna a doua.

„Am pus noi bani, care și cât a putut, care 150 care 200. Și acum ele stau în garaj și ruginesc din cauza ambiției cuiva”.

„Noi dacă ne urcăm din sat toți stăm în picioare locuri nu sunt. Nu de mult s-a încărcat una de la Căinari, și când am dat să mă urc, am zis că mii rușine ca eu la 78 de ani să stau în picioare agățat de o bară”.

„Microbuzele circulă o dată și atunci nu la timpul convenit. Dacă ești în Chișinău și este seară și văd că au doar 3 pasageri atunci nu merge ca să ducă lumea, căci el nu are cu ce”.

Cristina este studentă în capitală și face zilnic naveta. Pentru ajunge la timp la ore, este nevoită să se trezească la ora 5:30. Tânăra spune că ajunge cu greu la ore, deoarece de fiecare dată microbuzele care trec prin sat sunt arhipline: „Locuri nici nu mă gândesc să am. Trebuie să visez să stau în picioare, căci ele uneori nici nu se opresc, iar dacă se opresc am norocul să stau într-un picior.”

Alături de protestatari a scandat și primarul satului Puhoi. După discuția avută cu ministrul Economiei, acesta a anunțat localnicii că problema va fi rezolvată în 7 zile.

„Noi intenționăm să luptăm până la capăt ca să fie deschise cursele, dar din ceea ce cunosc din opțiunile locuitorilor dacă până miercuri nu vor fi soluționate, oamenii sunt dispuși iarăși să protesteze mai mult decât atât să închidă strada”, spune Petru Frunză, primarul satului Puhoi.

Pe de altă parte, secretarul de stat al ministerului Economiei, Serghei Bucataru, susține că astăzi dimineață a fost personal la Puhoi, în fața protestatarilor și le-a explicat că „se caută soluții”. El s-a declarat surprins de faptul că localnicii au ținut să vină, totuși, să protesteze la Guvern. „Noi am discutat atât cu administrația publică locală, cât și cu localnicii. În mare parte am convenit asupra mecanismului de soluționare a acestor probleme. Am convenit cu locuitorii că în următoarea vizită voi prezenta viziunea ministerului”.

Problema transportului public la Puhoi este una veche. Locuitorii susțin că agentul economic, care presta servicii de transport, percepea tarife mari și nu oferea condiții normale pentru călători. Localnicii au anunțat că, dacă până miercurea viitoare problema nu va fi soluționată, protestele vor fi reluate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!