Fracțiunile parlamentare au înaintat 170 de inițiative legislative, pe parcursul anului 2017, conform bilanțului statistic. Fracțiunea parlamentară a PDM este autorul celor mai multe inițiative legislative – 79 la număr, iar deputata Raisa Apolschi, nănașa de cununie a lui Vladimir Plahotniuc, și președinta Comisiei juridice, numiri şi imunități a prezentat 31 de proiecte. Așa se arată într-un bilanț statistic prezentat de echipa de comunicare a Parlamentului.

După numărul de inițiative legislative, PDM este urmat de fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova care a înaintat 44 de proiecte. Câte 11 inițiative au înregistrat deputații neafiliați și cei din fracțiunea Partidului Liberal – Democrat din Moldova, 10 – fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, 9 – fracțiunea Partidului Liberal și 6 inițiative aparțin Grupului parlamentar Popular European

Alți subiecți cu drept de inițiativă legislativă au înaintat alte încă 235 de proiecte. În total, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 405 inițiative legislative. Dintre acestea, doar o inițiativă nu a intrat în procedură legislativă de examinare. 87 dintre inițiativele deputaților au fost înaintate individual, restul – în grup de parlamentari.

Cele mai multe proiecte a prezentat deputata democrată Raisa Apolschii – 31 la număr. 7 inițiative a avut deputata comunistă Oxana Domenti, care și-a depus mandatul de deputat în decembrie anul trecut, iar 6 proiecte au fost înregistrate de deputatul socialist Adrian Lebedinschi.

Deputații au avut 147 luări de cuvânt, în plenul Parlamentului, pe marginea proiectelor de acte legislative. 33 dintre acestea au fost rostite de deputatul liberal-democrat Iurie Țap, 9 – de deputatul communist Oleg Reidman, iar câte 6 au avut deputata democrată Valentina Stratan și vicepreședintele Legislativului, Valeriu Ghilețchi.

În temeiul art.73 din Constituţie, dreptul de iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!