Compania internațională HP a anunțat un apel la nivel mondial despre rechemarea mai multor laptopuri de la clienți (utilizatori) în legătură cu defecțiunile tehnice. După mai multe plângeri ale utilizatorilor, compania a constatat că bateriile dispozitivelor prezintă câteva defecțiuni tehnice care trebuie fixate. Defecțiunile date pot afecta sănătatea și securitatea dvs. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței informează consumatorii cum să afle dacă și laptopul lor este defectat. Mai jos lista celor mai frecvente întrebări:

1. Cum pot fi acestea recunoscute?

Acumulatoarele Li-Ion (denumire celulă ICP606080A2) sunt asamblate în cutii de acumulator reîncărcabil, folosite pentru diverse laptopuri marca HP. Acumulatoarele sunt codificate (nr. „CT”), fiecare cod fiind imprimat pe un tichet adeziv fixat pe suprafața acumulatorului. Codul „CT” cu informația conținută poate fi decodat de către HP (sau de către o utilitate furnizată de HP).

2. Care sunt denumirile comerciale ale laptopurilor marca HP, ce pot include acumulatoare afectate?

HP Probook (seria 64x G2 și G3; 65x G2 și G3); HP x360; HP ENVY m6; HP Pavilion x360; HP 11; HP ZBook 17 G3, 17 G4 și Studio G3 Mobile Workstations.

4.Care este perioada de producție a laptopurilor marca HP afectate? decembrie 2015 – noiembrie 2017.

5. Care este perioada de livrare a laptopurilor marca HP afectate? decembrie 2015 – noiembrie 2017.

6. Care este perioada de comercializare a laptopurilor marca HP afectate? decembrie 2015 – decembrie 2017. Acumulatoarele afectate în laptopuri marca HP conțin coduri de date variind între 07.12.2015 – 19.12.2017.

7. Cum poate determina un consumator dacă acumulatorul laptopului său ar putea fi afectat?

După primele caractere ale codului „CT” al acumulatoarelor afectate, care poate fi unul dintre acestea: CT 6GAVV; CT 6EZPC; CT 6FDWN; CT 6EZZE; CT 6EZZF; CT 6EVXH; CT 6ETGL; CT 6FSRV; CT 6FWBF; CT 6FWBH.

8. Care este numărul de acumulatoare potențial afectate comercializate în Republica Moldova – 11.

9. Care este numărul de cazuri la nivel global de raportare a defecțiunilor acestor acumulatoare?

La nivel global au fost raportate 34 de cazuri de, în perioada 14 februarie 2017 – 23 noiembrie 2017. Defecțiunile au avut loc în cadrul produselor care folosesc acumulatoare produse în două perioade de producție: 14-16 octombrie 2015 și 18-20 ianuarie 2016. Defecțiunile de regulă se manifestă prin supraîncălzire (eveniment de natură termică).

10. Care sunt eventualele pericole?

Posibilele tipuri de leziuni cauzate de supraîncălzirea acumulatoarelor afectate pot include arsuri, contuzii și tăieturi. Contuziile și tăieturile sunt posibile doar în cazul în care sub-componentele elementelor acumulatoarelor sau elementele acumulatorului se desprind de carcasa acumulatorului. Această situație poate surveni în cazul în care presiunea internă crește mai repede decât aceasta poate fi efectiv descărcată prin tuburile de ieșire a suprafeței superioare a acumulatorului.

11. Sunt cunoscute și raportate accidente până acum?

Din 34 de incidente, confirmate la nivel mondial și raportate până în prezent, implicând elemente afectate ale acumulatorului laptopurilor marca HP, trei au cauzat daune minore proprietății și unul a cauzat o arsură minoră la braț, care nu a necesitat asistență medicală. Nici un incident de acest fel nu a fost raportat în Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!