Drepturile politice și libertățile civile din întreaga lume au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani în 2017, prelungind o perioadă caracterizată de autocrați încurajați, democrații asediate și retragerea Statelor Unite din rolul de lider în lupta globală pentru libertatea umană, anunță ultimul raport al Freedom House.

Potrivit lui, Moldova continuă a fi o țară parțial liberă, acumulând un scor de 61 din 100. Țara noastră se află între Ucraina (62) şi Burkina Faso (60). România este catalogată drept stat liber și are un scor de 84, pe când Rusia cu un scor de doar 20 este catalogată drept o ţară deloc liberă.

Moldova a obținut note de trei pentru respectarea „drepturilor politice”, a „libertăţilor civice” și la „evaluarea libertății”. Notele au fost acordate pe o scară de la unu (nota cea mai bună) la şapte (nota cea mai proastă).

Scorul cel mai mare, de 100, este înregistrat de trei state, Suedia, Norvegia şi Finlanda, urmate de Canada, Uruguai, Noua Zeelandă, Luxemburg, Australia, San Marino şi Portugalia.

La polul opus se află Siria, Tibet, Sudanul de Sud, Coreea de Nord, Eritrea, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Raportul mai spune că „democrația este în criză, iar valorile pe care le întruchipează – în special dreptul la alegeri libere și echitabile, libertatea presei și statul de drept – sunt sub asalt și în retragere la nivel global”.

Pentru al 12-lea an consecutiv, se mai arată în raport, se constată o înrăutățire a situației drepturilor omului, iar nivel libertăților a scăzut în 71 de țări din cele analizate. Un regres care reiese mai clar când este exprimat în procente: 45% din țări sunt considerate libere, 55% sunt parțial libere sau nu sunt libere. Ceea ce însemnă că 61% din populația globului trăiește în țări unde libertățile de bază sunt respectate parțial sau deloc.

Raportul analizează situația din 195 de țări și 14 teritorii din lumea întreagă. Analizele se bazează pe datele și informațiile anului precedent. Fiecărei țări și teritoriu i se atribuie un punctaj între 0 și 4 puncte pentru 25 de indicatori, cu un scor agregat de până la 100. Aceste punctaje sunt folosite pentru a determina două ratinguri numerice, pentru drepturi politice și libertăți civile, unde 1 reprezentă cele mai libere condiții, iar 7 cel mai puțin libere. Ulterior se stabilește statului țării sau teritoriului ca fiind liberă, parțial liberă sau deloc liberă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!