O anchetă a companiei Kroll dezvăluie că din banca ucraineană „Privatbank” timp de zece ani, înainte de naționalizarea din 2016, au fost furați cel puțin 5,5 miliarde de dolari SUA, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a Ucrainei.

Ancheta arată că „mecanismele utilizate pentru a masca sursele și scopul real al împrumuturilor au caracteristicile unei scheme coordonate de spălare a banilor. Volumul tranzacțiilor și viteza lor (de câteva minute între tranzacții), lipsa unei legături economice solide între persoana care rambursează împrumutul și debitorul inițial, precum și utilizarea pe scară largă a companiilor offshore cu scop special (SPV), indică încercările de a ascunde utilizarea adevărată a fondurilor de autoritățile de reglementare și de alte părți interesate.

De asemenea, ancheta spune că până la naționalizarea din 2016, peste 95% din portofoliul de credite au fost acordate întreprinderilor asociate foștilor acționari și grupurilor de persoane afiliate. Spre sfârșitul aceluiași an, 75% din portofoliu era concentrat în împrumuturile acordate la 36 de debitori asociați foștilor acționari și grupurilor de persoane afiliate acestora. Cele mai multe dintre ele nu sunt răscumpărate și restante, ceea ce a dus la pierderea de 5,5 miliarde de dolari a băncii.

Banca Națională a Ucrainei notează că rezultatele investigației Kroll au confirmat propriile concluziile. De asemenea, banca și-a anunțat disponibilitatea de a familiariza forțele de ordine cu rezultatele anchetei.

Unul dintre foștii co-proprietari ai PrivatBank, omul de afaceri Igor Kolomoisky, a declarat că raportul lui Kroll despre situația din bancă înainte de naționalizare este „nepregătit” și „prost conceput”, scrie strana.ua.

PrivatBank a fost naționalizată la sfârșitul anului 2016, după ce Guvernul ucrainean a luat o decizie în acest sens la 18 decembrie 2016. Ulterior presa ucraineană a scris că foștii proprietari ai băncii, precum și companiile offshore asociate au inițiat zeci de procese în instanțele ucrainene, în care au atacat procedura de naționalizare și au cerut despăgubiri pentru pierderile financiare asociate acesteia.

În decembrie 2017, în cazul PrivatBank, Înalta Curte de la Londra, ca măsură provizorie, a emis o ordonanță privind arestarea la nivel mondial a activelor foștilor proprietari ai băncii I. Kolomoysky și G. Bogolyubov și a șase companii despre care se presupune că aparțin sau sunt sub controlul lor, în valoarea de 2,5 miliarde de dolari

Menționăm că, în primul raport Kroll publicat în 2015 se arată că suma de 13,7 miliarde de lei a fost scoasă din băncile moldovenești prin conturile a cinci firme offshore de la Privatbank din Riga, Letonia, care este o subsidiară a grupului bancar Privatbank din Ucraina.

Banca din Letonia a fost amendată de comisia pentru piaţa financiară şi de capital din Letonia (FCMC) cu suma de 2.016.830 de euro „pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea spălării veniturilor provenite din infracțiuni și finanțării terorismului, Legii cu privire la instituțiile de credit etc”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!