Persoane apropiate Partidului Socialiștilor au pus mâna pe două companii mari de pe piața gazelor lichefiate. Jurnaliștii de la RISE au depistat că tranzacția a avut loc în timp ce întreprinderile erau investigate de Consiliul Concurenței, după ce firmele ar fi trucat o licitație publică. Ulterior ambele companii au primit o amendă în mărime totală de aproape 3,5 milioane de lei.

Potrivit RISE, în septembrie 2017, Consiliul Concurenței a desfășurat o anchetă în privința a două companii: „Dominic” SRL și „Comerț-Gaz” SRL, ambele fiind suspectate că ar fi trucat o licitație publică. Coincidență sau nu, exact atunci „Dominic” SRL, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolinţă, membră a Comitetului Executiv Politic al PSRM. Autorul investigației consideră că tranzacția nu este una întâmplătoare.

„Există multe coincidențe în toate astea care mă duc la gândul că toată tranzacția asta a fost pregătită din timp și nu este de loc întâmplătoare. Cel care a vândut-o, a avut anumite probleme și a vrut să scape și uite că s-a găsit cineva ca să-l salveze”, spune Ion Preașca, jurnalist Rise.

Jurnalistul nu exclude că tranzacțiile ar putea avea legătură și cu alegerile parlamentare din acest an.

„Ținând cont de relația mai apropiată a Partidului Socialiștilor cu Rusia, cu businessul de acolo și faptul că au investit într-un sector care are conexiuni cu Rusia fiindcă mai mult de 70 % din gazul lichefiat vine din Rusia, mă duce gândul că are o legătură cu aceasta. Dar poate fi o simplă coincidență”, spune jurnalistul.

Tot în perioada când familia Dolință a cumpărat „Dominic” SRL, s-a schimbat și proprietarul „Comerț-Gaz” SRL – cealaltă firmă investigată de Consiliul Concurenței. Este vorba despre Djemma Rotari, membră a Comisiei de Control a PSRM. După ce ambele firme au trecut la noii proprietari, acestea au fost sancționate. Astfel firma Irinei Dolință a primit o amendă de 2,57 de milioane de lei, iar ”Comerț Caz”, firma Djemmei Rotari, aproape un milion de lei. Asta după ce Consiliul Concurenței a stabilit că firmele au trucat o licitatie în valoare de 3,9 milioane de lei, organizat încă în ianuarie 2016 de Regia Autosalubritate din Chișinău. La numărul de telefon al conducerii „Dominic” SRL a răspuns Igor Dolinţă, tatăl Irinei Dolinţă. Acesta le-a declarat reporterilor că nu a știut despre investigația Consiliului Concurenței. În același timp, RISE notează că Djemma Rotari, cea care a preluat „Comerț-Gaz”, a refuzat să se expună pe marginea investigației.

Redactor: Sergiu Niculiță

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!