Republica Moldova este o țară parțial liberă în care drepturile politice și libertățile oamenilor continuă să fie încălcate. Așa reiese dintr-un studiu realizat de „Freedom House”, conform căruia țara noastră a acumulat 61 de puncte din 100 și s-a clasat pe locul 108 din cele 194 de țări analizate.

Potrivit „Freedom House”, Moldova s-a plasat intre Ucraina și Burkina Faso. Totodată România este catalogată drept stat liber și are un scor de 84 de puncte, pe când Rusia a acumulat doar 20 de puncte, fiind considerată ca țară deloc liberă.

Pe o scară de la 1 la 7, în care 1 este nota maximă, Moldova a obținut note de trei pentru respectarea „drepturilor politice”, a „libertăţilor civice” și la „evaluarea libertății”. Experții în drepturile omului susțin că nu e de mirare faptul că Moldova a obținut un punctaj mic.

„Libertatea politică și persecutările concurenților politice a atins astfel de dimensiuni că sub presiunea organelor de drept o tot mai mare parte de persoane politice ori sunt nevoite să iasă din această politică ori să iasă din partidul democrat. Alții încearcă să se opună declarând greva foamei așa cum se întâmplă în administrația publică locală din Bălți”, spune Lilia Carasiuc, director executiv Transparency International.

Expertul a menționat că un alt exemplu prin care au fost limitate drepturile și libertatea politică este refuzul CEC de a înregistra grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. Raportul „Freedom House” nu este unicul studiu care arată că drepturile și libertățile cetățenilor din Moldova sunt încălcate. Recent a fost publicat și Indicele Integrității potrivit căruia, „independența justiției” în Moldova a înregistrat un scor mai mult decât modest – doar 2,4 puncte din 10, fiind la același nivel cu țările slab dezvoltate precum Angola, Ecuador și Nicaragua.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!