Presedenția amenința unioniștii cu dosare penale dacă vor organiza evenimente cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Consilierul lui Igor Dodon deja s-a luat de președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu. Acesta cere Serviciului de Informații și Securitate să fie verificate acțiunile prin care funcționarul local a dispus organizarea mai multor acțiuni culturale cu genericul ”Anul 2018 – Centenarul Unirii”. Dimitriu spune că nu se teme și că evenimentele planificate vor avea loc indiferent de reacția Președinției.

În solicitarea depusă la SIS, Maxim Lebedinschi menționează că, prin acțiunile sale, președintele raionului Ialoveni atentează la securitatea statului. Prin urmare, el a cerut Serviciului de Informații și Securitate investigarea acțiunilor lui Anatolie Dimitriu.

Calificăm orice acțiune de promovare a acestui eveniment ca fiind o atentare la integritatea și independența statului Republica Moldova. În cazul în care acțiunile vor fi petrecute, cu siguranță vom interpela și organele Procuraturii”, a declarat Maxim Lebedinschi, consilier al președintelui Republicii Moldova.

Pe de altă parte, Anatolie Dimitriu a spus că nu se teme de ancheta SIS și că nu va renunța la evenimentele pe care le-a planificat. Iar președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, a declarat că dimpotrivă, Igor Dodon este cel care atentează la integritatea statului.

Le este frică lor, socialiștilor, dar mie nu are de ce să-mi fie frică. 02:17-02:28Dacă cineva interpretează în felul lor, mai ales socialiștii, nu știu ce s-a întâmplat cu 100 de ani în urmă sau nu citesc istoria. 03:02-03:08 Dar noi vom merge înainte și tot ce ne-am planificat vom îndeplini”, a declarat președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu.

Dacă este să vorbim despre integritatea Republicii Moldova, nu am fost noi cei care am mers cu liderul autoproclamat din regiunea separatistă transnistreană Krasnoselski. Nu am fost noi cei care au mers cu el să depunem flori la cei care au luptat împotriva cetățenilor Republicii Moldova”, a specificat Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.

Cei de la SIS încă nu au spus ce vor face cu interpelarea lui Lebedinschi. În acest an se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Anterior, mai multe organizații unioniste din Republica Moldova au anunțat că vor organiza o serie de evenimente cultural-artistice pentru promovarea unirii Republicii Moldova cu România.

Primăria municipiului Iași și Academia Română au anunțat că vor dona Chișinăului un monument de 6 metri înălțime al Regelui Ferdinand al României, sub domnia căruia s-a înfăptuit Marea Unire.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!