Serviciul Meteorologic de Stat a emis pentru zilele 17-18 ianuarie, curent, parţial Cod Portocaliu şi Cod Galben de condiţii meteorologice deosebit de complicate manifestate prin precipitaii puternice, predominant sub formă de lapoviţă, însoţite de vânt nord-vestic cu intensificări de până la 15-18 m/s. În dimineaţa zilei de astăzi, joi, 18 ianuarie, acestea au acoperit practic întreg teritoriul ţării, afectând buna funcţionare a reţelelor electrice, ceea ce a generat o serie de deconectări avariate cauzate de numeroase rupturi de conductori.

Conform informaţiei operative înregistrate de Centrul de operare al companiei, la ora 9:15 a zilei de astăzi, urmare a rafalelor de vânt puternic şi a depunerii precipitaţiilor pe conductori au rămas parţial sau în totalitate fără energie electrică circa 200 de localităţidin raioanele de centru şi sud ale ţării, precum Criuleni, Străşeni, Orhei, Teleneşti, Călăraşi, Ialoveni, Căuşeni, Ştefan Vodă, Anenii Noi, Hânceşti, Comrat, Cahul, Cimişlia, Leova, Ciadîr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia, Cantemir, de asemenea, din suburbia mun. Chişinău. Situaţia este în continuă schimbare, în funcţie de impactul condiţiilor meteorologice în anumite zone.

Pentru înlăturarea operativă a defecţiunilor produse sub influenţa factorului meteorologic agresiv şi reluarea furnizării energiei electrice, furnizorul de energie elctrică desfăşoară de urgenţă toate acţiunile necesare. În prezent toate echipele operative ale companiei şi ale întreprinderilor colaboratoare efectuează lucrări de reparaţie a liniilor electrice aeriene deteriorate şi de realimentare cu energie a localităţilor afectate.

Trebuie menţionat faptul, că intemperia a înrăutăţit şi situaţia privind circulaţia rutieră, care se desfăşoară cu dificultate. Acest fapt influenţează în sens negativ deplasările echipelor mobile pe teren, afectând astfel în mod obiectiv durata de remediere a defecţiunilor în reţelele electrice. Pentru deblocarea accesului către drumurile principale compania este în contact permanent cu Serviciul Situaţii Excepţionale.

Deoarece avertizarea “Cod Galben” de precipitaţii intense şi vânt puternic, emisă de Serviciul meteorologic de Stat se va menţine până în seara zilei de astăzi, 18 ianuarie.

Populația trebuie să respecte regulile de securitate în raport cu instalaţiile electrice:

– ocoliţi conductoarele electrice căzute accidental la pământ sau care atârnă de pe piloni şi copaci;
– nu atingeţi conductoarele electrice rupte şi căzute la pământ;
– nu interveniţi în instalaţiile electrice deoarece acestea se pot solda cu electrocutări.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!