Experții în energetica solicită ANRE micșorarea tarifului la gazele naturale cu 30 la sută. Potrivit lor, din 2016 și până astăzi, costurile de import a gazului s-au micșorat cu aproape 890 de lei la o mie de metri cubi. Cu toate acestea, ANRE nu a revizuit tarifele pentru consumatorii finali.

Experții în energetică spun că în 2017 prețul de import a gazului a fost de 2997 de lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce ANRE a format tariful în baza prețului de 4194 de lei. Prin urmare, specialiștii susțin că în ultimii 2 ani cetățenii Republicii Moldova au plătit pentru gaz aproape 1,5 miliarde de lei în plus.

„Consumatorii casnici achită la moment 6138 de lei pentru mia de metri cubi, la care se mai adaugă TVA de 8 %. Dacă ar fi să ținem cont de cheltuielile reale, consumatorii ar trebui să plătească cu 30 % mai puțin. Asta ar fi vorba de patru mii și ceva de lei trebuie să achite”, spune Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Experții consideră că odată cu micșorarea tarifului la gazele naturale, ar trebui sa fie revizuit și tariful pentru energia termică.

„Cel puțin o reducere de 15% ar trebui să urmeze ca următor pas după revizuirea tarifului la gaze naturale. Un apartament care cheltuie pentru energia termică, pentru căldură circa 1000 de lei, trebuie să plătească de fapt 850 de lei”, spune Ruslan Surugiu, președintele centrului „Pro-Energy”.

Experții consideră că agenția intenționat nu a redus tarifele până acum ca să o facă înainte de alegerile parlamentare, la comanda Partidului Democrat.

„Lucrul acesta convine Partidului Democrat. Pentru că, dacă tariful va fi redus în luna octombrie, în ajun de alegeri parlamentare, tariful atunci va trebui redus cu 45%. Și atunci, Partidul Democrat o să vină în fața dumneavoastră și o să se laude că iată ce bravo sunt ei”, spune Sergiu Tofilat.

Partidul Democrat respinge supoziția experților.

„Nu aș vedea cum mai târziu, înainte de campanie electorală, sau în contextul campaniei electorale, Partidul Democrat ar fi avut de câștigat din aceasta. Agențiile de stat, și în cazul dat este vorba de ANRE sunt independente”, spune Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

Experții în energetică au spus că vor depune o cerere la ANRE prin care vor solicita revizuirea imediată a tarifelor. La rândul lor, reprezentanții ANRE au menționat că vor iniția consultări publice asupra unei eventuale revizuiri a tarifelor după ce vor deține toate calculele.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!