/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Cazul fetei care a avortat în WC. Ce încălcări a depistat avocatul

missing
19 ianuarie 2018, ora 10:30

Deși, la recomandarea psihologului tânăra nu a fost prezenta la eveniment, ea a emis o declarație, în care a explicat amănunțit chinurile prin care a trecut la Centrul Mamei și Copilului, în decembrie 2017. În finalul declarației, aceasta se întreabă: ”Dacă am avortat singură, cumpărând și luând pastile de sine stătător, pentru ce mai este necesară spitalizarea? Care este diferența dacă aș fi stat singură acasă?”

În concluziile sale preliminare, avocatul tinerei, Dumitru Sliusarenco, a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care: lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

Iurie Dondiuc, medic obstetrician-ginecolog și șeful IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 a menționat că insuficiența lucrătorilor medicali deseori creează asemenea probleme, iar medicii nu reușesc să presteze calitativ serviciile medicale.

Femeile nu trebuie învinovățite pentru că au depus plângeri

Activista civică, Alina Andronache a subliniat că acest caz nu este unicul. De asemenea, și alte sute de femei au transmis mesaje și istorii despre experiențe similare în instituțiile medicale din Moldova. Ea a mai menționat că femeile nu ar trebui blamate pentru că și-au expus în public istoriile prin care au trecut.

Un caz individual nu mereu arată problemele de sistem. Totuși, eu cred că cazul Ecaterinei este unul care demonstrează că Republica Moldova are probleme la capitolul dreptul la sănătate. Profesia de medic este nobilă, criticele nu sunt aduse profesiei, ci sistemului din țara noastră. Un sistem care dă dovadă de maturitate o să recunoască problemele cu care se confruntă”, spune Olesea Perean de la Oficiul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Avocatul Poporului, în persoana reprezentantei Elena Cernăuțean, și-a exprimat dezacordul față de declarațiile autorităților, precum că am avea un sistem de sănătate foarte bun și politici apreciate de Organizația Mondială a Sănătății. Situația este diferită, potrivit acesteia. E lăudabil faptul că avem legi și regulamente, însă acestea nu sunt suficient cunoscute de lucrătorii medicali!

Medicii nu au fost instruiți cum să acorde sprijin psihologic

Dacă această tânără ar fi beneficiat de o consiliere calitativă nu s-ar fi ajuns până la acea plângere și nici în situația în care ne aflăm astăzi. Dar, fără o instruire îngustă nu poți să te manifești ca un specialist calificat. Din păcate, noi nu prea am beneficiat de instruiri la capitolul consiliere sau cum să oferit un suport psihologic unei persoane care se află în dificultate, trebuie să ai o instruire îngustă ca să fii un specialist bun”, spune Victoria Cebotari, Centrul Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală de pe lângă Institutul Mamei și Copilului.

Reprezentanții societății civile și reprezentanții autorităților au ajuns la concluzia comună că sistemul de asistență medicală trebuie îmbunătățit în vederea asigurării unui standard cât mai înalt al calității acesteia. În special, este necesară o reconceptualizare a relației medic-pacient, asigurarea suportului și consilierii psihologice dar și accesul la informații calitative și accesibile publicului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram