Neglijența medicilor și lipsa suportului psihologic sunt doar câteva din încălcările constatate de avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, cel care apără drepturile tinerei care a avortat recent în toaleta din Centrul Mamei și Copilului. Încălcările constatate de avocat au fost prezentate în cadrul unui club de presă.

Deși, la recomandarea psihologului tânăra nu a fost prezenta la eveniment, ea a emis o declarație, în care a explicat amănunțit chinurile prin care a trecut la Centrul Mamei și Copilului, în decembrie 2017. În finalul declarației, aceasta se întreabă: ”Dacă am avortat singură, cumpărând și luând pastile de sine stătător, pentru ce mai este necesară spitalizarea? Care este diferența dacă aș fi stat singură acasă?”

În concluziile sale preliminare, avocatul tinerei, Dumitru Sliusarenco, a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care: lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

Iurie Dondiuc, medic obstetrician-ginecolog și șeful IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 a menționat că insuficiența lucrătorilor medicali deseori creează asemenea probleme, iar medicii nu reușesc să presteze calitativ serviciile medicale.

Femeile nu trebuie învinovățite pentru că au depus plângeri

Activista civică, Alina Andronache a subliniat că acest caz nu este unicul. De asemenea, și alte sute de femei au transmis mesaje și istorii despre experiențe similare în instituțiile medicale din Moldova. Ea a mai menționat că femeile nu ar trebui blamate pentru că și-au expus în public istoriile prin care au trecut.

Un caz individual nu mereu arată problemele de sistem. Totuși, eu cred că cazul Ecaterinei este unul care demonstrează că Republica Moldova are probleme la capitolul dreptul la sănătate. Profesia de medic este nobilă, criticele nu sunt aduse profesiei, ci sistemului din țara noastră. Un sistem care dă dovadă de maturitate o să recunoască problemele cu care se confruntă”, spune Olesea Perean de la Oficiul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Avocatul Poporului, în persoana reprezentantei Elena Cernăuțean, și-a exprimat dezacordul față de declarațiile autorităților, precum că am avea un sistem de sănătate foarte bun și politici apreciate de Organizația Mondială a Sănătății. Situația este diferită, potrivit acesteia. E lăudabil faptul că avem legi și regulamente, însă acestea nu sunt suficient cunoscute de lucrătorii medicali!

Medicii nu au fost instruiți cum să acorde sprijin psihologic

Dacă această tânără ar fi beneficiat de o consiliere calitativă nu s-ar fi ajuns până la acea plângere și nici în situația în care ne aflăm astăzi. Dar, fără o instruire îngustă nu poți să te manifești ca un specialist calificat. Din păcate, noi nu prea am beneficiat de instruiri la capitolul consiliere sau cum să oferit un suport psihologic unei persoane care se află în dificultate, trebuie să ai o instruire îngustă ca să fii un specialist bun”, spune Victoria Cebotari, Centrul Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală de pe lângă Institutul Mamei și Copilului.

Reprezentanții societății civile și reprezentanții autorităților au ajuns la concluzia comună că sistemul de asistență medicală trebuie îmbunătățit în vederea asigurării unui standard cât mai înalt al calității acesteia. În special, este necesară o reconceptualizare a relației medic-pacient, asigurarea suportului și consilierii psihologice dar și accesul la informații calitative și accesibile publicului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!