Preotul Maxim Melinti spulberă mai multe obiceiuri populare şi tradiţii pe care le-au îmbrățișat creștinii de-a lungul timpului în legătura cu sărbătoarea de Bobotează. Parohul bisericii din comuna Ghidighici a făcut mai multe precizări despre aghiasmă, scăldat în râuri, dar și alte mituri din societatea noastră.

Preotul susține că apa sfințită din ajunul sărbătorii de Bobotează și cea din ziua de sărbătoare sunt identice: „Nu există aghiasmă mai puternică – este o invenție populară! La sfințirea apei, nu are loc niciun fel de reacția chimică: contact între crucea argintată și apă, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn”.

Scăldatul în râu, iaz sau piscină de Bobotează nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelia sau Sfânta Tradiție.

„Scăldatul nu poate ierta păcatele, nici altă formă de curățire a sufletului. Recomandăm și părinților să nu pună în pericol viața copiilor, nu faceți experimente, nici nu încercați pe Dumnezeu. Totodată se observă, scăldatul, pe-alocuri, imediat după ieșirea din apă rece, este însoțit de consumul de alcool, lucrul dăunător cum pentru suflet, atât și pentru trup”, spune parohul.

Parohul susține că la primirea agheasmei creștinii trebuie să se comporte decent, fără îmbulzeală și sfadă: „Nu e nevoie de cărat căldări cu aghiasmă, pentru că regula bisericească consumul aghesmei mari în primele 8 zile (până la odovania sărbătorii), iar în restul anului se consumă aghiasma mică (obișnuită)”.

Menționăm că creștinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 18 ianuarie, Boboteaza.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!