„Nu mă împingeți „Dumnezii mă-tii”. Nu mă împingeți! Of, nu mai pot. Voi naște pe loc.”
Sute de chișinăuieni, care au venit cu noaptea în cap la Catedrala după agheasma, erau la un pas să se calce în picioare. „Mă enervați. Cum se îmbulzesc…”
Și la Țigănești, preoții au sfințit apele. Credincioșii au format cozi după agheasmă. Oamenii și-au umplut zeci de sticle. Tatiana a venit tocmai de la Fălești. „La noi în sat e închisă biserica, nu se sfințește apă și noi am luat și pentru vecini…”
Alții au spus că au de gând să trimită agheasmă și peste hotare. „M-au rugat și colegii să le duc agheasmă și la rudele care sunt în Italia, nu sunt aici.”
„Pentru casă, pentru gospodărie, pentru animale. Mai stropim prin grădină pentru pomi, pentru culturi. Vine apa asta din pădure, e tare gustoasă.”
„Așteptăm apa ca să ne curățim de toate problemele, de toate bolile și de toate grijile.”
Sutele de enoriași au venit din toate localitățile țării. Aceștia au participat și la slujbe. S-au rugat pentru sănătatea și pentru bunăstarea familiei.
„Ne curățim sufletele, ne iertăm păcatele și suntem cu gândul la cei mai triști ca noi. Ne rugăm de sănătate.”
„Își mai curăță sufletele oamenilor, se mai iartă păcatele, se mai închină la Dumnezeu, se roagă pentru bunăstarea oamenilor”.
„Creștinii primesc o bucurie foarte mare nu atât pentru scufundarea în apă, tot ansamblul sărbătorii, și cântările religioase și slujba, adică îi unește pe toți în duhul ortodoxiei”, a specificat Igor Heiu, slujitor la mănăstirea Țigănești.
Conform cărților bisericești, aceasta ar fi ziua în care a fost botezat Isus Hristos în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Preoții oficiază liturghii speciale și fac agheasmă pentru enoriași. Creştinii ortodocși de stil nou sărbătoresc Bobotează pe data de 6 ianuarie.
Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban