Zeci de oameni, inclusiv copii, au rămas blocați în troiene după ninsorile de ieri, în mai multe raioane ale țării. Mașinile în care se aflau au fost scoase din nămeți de către salvatori. În peste 160 de localități rămâne încă deconectată energia electrică, iar 47 de școli și grădinițe rămân închise.

Acești copii din raionul Șoldănești au fost surprinși împingând microbuzul școlar pentru a ajunge la ore. Din cauza troienelor, aceștia au fost nevoiți să se întoarcă acasă la jumătate de drum. Ieri, un autobuz cu 15 copii, care, la fel, urma să ajungă la școală, a rămas blocat în zăpadă într-o localitate din Căușeni. Un alt autocar, cu 14 copii a rămas și el blocat în nămeți la Rubelnița-Nouă, Soroca. Ambele autoturisme au fost tractate de către salvatori.

O ambulanță, care transporta un pacient la spital, a rămas și ea blocată în troiene în localitatea Sănătăuca din Florești. Pacienta a ajuns la spital cu mașina pompierilor.

Am avut intervenții pentru deblocarea ambulanței din nămeții care erau în r-nul Rezina și Șoldănești. Iar peste 400 de autoturisme în ultimele 24 de ore iar aproape 600 de persoane au avut nevoie de ajutorul salvatorilor”, a spus Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU.

Salvatorii au lucrat din greu toată noaptea. În ultimele 24 de ore, aceștia au deblocat peste 100 de autoturisme. Au tractat diverse microbuze și camioane.

Atunci când tehnica nu-i mai ajuta, au pus mâna pe lopeți. Iar uneori au fost nevoiți să împingă mașinile blocate.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, peste 160 de localități din țară rămân fără energie electrică și astăzi.

Conducătorii auto care aleg să pe distanțe mai mari să aibă în portbagajul mașinii lopată și nisip, lanțuri de iarnă, bateria telefonului încărcată iar dacă sunt într-o situație excepțională să telefoneze la 902”, afirmă Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU.

Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, peste 10 mii de copii au stat și astăzi acasă, deoarece 45 de școli și două grădinițe au rămas închise din cauza drumurilor impracticabile. Din cauza ninsorilor, și-au sistat activitatea cinci puncte de trecere a frontierei din sudul țării. Se circulă cu dificultate pe traseele Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă, Vișneovca – Cantemir, Vulcănești – Cahul – Taraclia și Leova – Cantemir. Situația de pe drumurile naționale și cele locale este monitorizată în continuare de cele trei celule de criză.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!