Conducerea IGP încearcă să îmbunătățească imaginea poliției cu banii europenilor. Peste 40 de milioane de euro vor fi investiți în renovarea birourilor polițiștilor. Alexandru Pînzari a anunțat că în următorii ani vor fi renovate 90 de sectoare de poliție din toată țara. El vrea ca în cadrul proiectului „Poliția Comunitară” să scoată oamenii legii în stradă „ca să fie mai aproape de oameni”.

În cadrul proiectului, oamenii legii vor fi instruiți cum să fie mai prietenoși cu cetățenii și să se concentreze mai mult pe nevoile oamenilor.

Dacă noi considerăm polițiștii că pentru cetățean este important și creează îngrijorări faptele de omor pe el îl preocupă mai mult furtul de găini din curtea unui vecin sau apariția în stare de ebrietate a unei persoane străine în localitate”, explică Vladimir Cazacov, managerul Proiectului „Poliția Comunitară”.

Polițiștii din localități vor avea și mai multă putere de decizie. Cu toate acestea, deși conducerea IGP spune ca vrea să scoată poliția în stradă, o bună parte a bugetului va fi cheltuită anume pe reparația sectoarelor de poliție.

Noi vom descentraliza puterea de decizie. Materialele examinate la acest sector, decizia va fi luată de șeful de sector, nu de la centru. Noi vom intensifica activitățile de patrulare în aceste sectoare, deci vom scoate polițiștii din birouri în stradă”, a declarat Alexandru Pînzari, șef al IGP.

Ne propunem cel puțin 90 de sectoare să le modernizăm până la finele anului 2020. Schimbarea aspectului vizual, presupune o dotare cu mobilier, tehnică necesară”, a menționat Vladimir Cazacov, managerul proiectului „Poliția Comunitară”.

Inițal, proiectul „Poliția Comunitară” va fi testat în cinci regiuni între care Bulboaca, Zărnești și orașele Sângerei și Comrat. Ulterior, dacă va avea rezultate benefice, conceptual va fi extins în toată țara. Cei peste 40 de milioane de euro care vor fi cheltuiți pentru renovarea sectoarelor de poliție, reprezintă suportul bugetar acordat de Uniunea Europeană pentru reforma poliției.

Reporter: Sergiu Niculiță;
Imagini: Oleg Cozlov.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!