În mai puțin de o lună, mai exact pe 9 februarie, va fi dat stratul Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018, care în această ediție au loc la PyeongChang, Coreea de Sud. În acest an Moldova va fi reprezentată la eveniment de doi sportivi - moldoveanul Nicolae Gaiduc și sportivul austriac, naturalizat de țara noastră, Cristopher Horl. Cert este că, de la o ediție la alta, tot mai puțini sportivi moldoveni evoluează la concurs. Să vedem cu a evoluat prezența țării noastre de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice de iarnă:

Moldova a debutat la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă în 1994. La Lillehammer au evoluat Vasile Gherghi și Elena Gorohova, ambii la proba biatlon.

Doi biatloniști au concurat și la Nagano în 1998: Ion Bucșa și Elena Gorohova, care un pic și-a îmbunătățit rezultatul, obținând două locuri 62 în probele de 7,5 km sprint și 15 km.

Lotul olimpic de la ediția 2002 de la Salt Lake City a inclus 5 sportivi: Elena Gorohova și Ion Bucșa, deja la schi fond, Valentina Ciurina și Mihail Gribușencov (ambii – biatlon) și Liviu Cepoi (sanie). Cepoi a concurat la a 4-a Olimpiadă, primele trei fiind în componența României.

La a 4-a Olimpiadă a ajuns să evolueze și Elena Gorohova. La Torino în 2006 ea a concurat atât la biatlon, cât și la schi fond. În Italia a strălucit însă rusoaica naturalizată, Natalia Levcenkova. Biatlonista a ocupat locul 8 în cursa de 15 km individual, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoricul participării sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice de iarnă. De asemenea, Levcenkova a mai intrat în top 25 la 12,5 km start în bloc și la 10 km urmărire. Lista de participanți la Torino i-a mai inclus pe Valentina Ciurina și Mihail Gribușencov (biatlon), Ilie Bria și Sergiu Balan (schi fond) și Bogdan Macovei (sanie).

7 sportivi au concurat și la Jocurile Olimpice de la Vancouver în 2010: Sergiu Balan și Alexandra Camenșcic (schi fond), Urs Imboden și Christophe Roux (schi alpin), Natalia Levcenkova și Victor Pînzaru (biatlon) și Bogdan Macovei (sanie). Cel mai bun rezultat aparține elvețianului naturalizat, Christophe Roux – locul 28 la proba slalom.

Pentru Jocurile Olimpice de la Soci din 2014 în echipa Moldovei au fost incluși 4 sportivi: Alexandra Camenșcic (schi fond și biatlon), Victor Pînzaru (schi fond), Bogdan Macovei (sanie) și Georg Lindner (slalom uriaș). Aflat la a 3-a Olimpiadă din carieră, Macovei a obținut cel mai bun rezultat – locul 36.

Următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă vor avea loc în perioada 9-25 februarie 2018, la Pyeongchang (Coreea de Sud). Doi sportivi moldoveni s-au calificat la JO de iarnă. Aceștia sunt schiorii Nicolae Gaiduc și Cristopher Horl

Nicolae Gaiduc are 21 de ani și evoluează la proba ski fond. Acesta a acumulat numărul de puncte și concursuri necesare, pentru a se califica la Olimpiada de Iarnă, dar urmează să obțină, în această săptămână, și confirmarea din partea Federației Internaționale de Profil.

Celălalt sportiv care și-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice este austriacul naturalizat, Cristopher Horl, la proba schi alpin. În vârstă de 28 de ani, acesta reprezintă Moldova la turneele internaționale de un an și jumătate, iar recent a cucerit medalia de aur la o competiție din Cehia. Sportivul a făcut parte din lotul național al Austriei, dar nu era sigur că va obține cota olimpică, așa că a fost naturalizat de țara noastră.

Pe lângă cei doi sportivi, alți doi moldoveni păstrează șanse bune de a ajunge la Olimpiada din Coreea de Sud. Este vorba despre Anastasia Niciporenco, la probele biatlon și schi, dar și de Leonard Cepoi, la sanie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!