Reparația instituției prezidenţiale de la Chişinău reprezintă o donație oferită poporului moldav din partea poporului turc, se precizează într-o declaraţie transmisă Agenției MOLDPRES de către Ambasada Republicii Turcia la Chişinău.

Lucrările de reconstrucție a sediului președinției vor fi inițiate ca urmare a solicitării şeful statului, Igor Dodon, în cadrul întrevederilor avute cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu prim-ministrul, Binali Yildirimm.

Solicitarea lui Igor Dodon a fost aprobată în iulie 2017 de către președintele Recep Tayyip Erdogan, iar în zilele de 22-23 decembrie, Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA) a desfășurat o licitație conform legislației Republicii Turcia, la care au participat trei companii turcești. Licitația a fost câștigată de compania Sonbay cu sediul la Ankara, care a propus cel mai mic preț. Decizia statului turc de a repara edificiul președinției Republicii Moldova a fost comunicată autorităților de la Chișinău și, în special, Guvernului, toate procedurile fiind realizate în mod transparent”, se precizează în declaraţia difuzată de Ambasada Turciei.

Conform sursei citate, „ca și în cazul proiectelor de dezvoltare realizate anterior în Republica Moldova, partea turca nu acordă finanțare autorităților moldave, toate aspectele cu caracter financiar fiind coordonate de TIKA, care își asumă integral controlul asupra realizării proiectului. De asemenea, în cazul proiectelor de dezvoltare nu se practică semnarea acordurilor”.

Anterior, Dodon declara că lucrările de renovare a Președinției Republicii Moldova vor demara în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Edificiul urmează să fie dat în exploatare în cadrul vizitei oficiale a Președintelui Erdoğan la Chișinău, care este efectuată la invitația mea și este preconizată pentru luna mai curent. Menționăm că, președintele Turciei va efectua o vizită oficială în luna mai la Chișinău, dar și la Comrat.

Amintim că, edificiul Parlamentului şi cel al Preşedinţiei au fost distruse în timpul protestelor din aprilie 2009. Lucrările de reparaţie au început în 2009 şi urmau să fie încheiate în 2012, dar au fost oprite în 2010 din lipsă de bani. Pentru finisarea lucrărilor ar fi nevoie de 160 de milioane de lei.

Așa arăta clădirea în februarie 2017:

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!