Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu susţine într-un interviu pentru publicaţia letonă Latvijas Avize că militarii ruşi din Transnistria sunt forțe de ocupație, transmite Mold-Street.

„Noi credem că cei aproximativ 2.000 de militari ruși din Transnistria sunt forțe de ocupație. Ei fac exerciții comune cu așa-zisa armată transnistreană. Trupele rusești creează riscuri de securitate, deoarece este o prezență militară ilegală, precum este și armata rusă din Abhazia, Osetia de Sud și estul Ucrainei. Ne străduim să vorbim despre prezența ilegală a forțelor rusești în Transnistria la nivel internațional și sperăm că această problemă va ajunge şi în vizorul ONU”, afirmă Andrian Candu în interviul plasat la rubrica Kaujas Lauks (câmpul de luptă).

Preşedintele Parlamentului susţine că Rusia a încălcat legislaţia internațională: „Ne gândim să angajăm o firmă de avocatură internațională pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani. Pretenţiile ar putea să se ridice la miliarde de dolari”.

Ziaristul leton la întrebat pe speaker dacă Republica Moldova ia în considerare, de asemenea, posibilitatea de a calcula şi prejudiciile provocate de ocupația sovietice şi a cere plata acestora de către Rusia.

„Aceasta poate fi o problemă delicată. Societatea moldovenească,nu este gata încă, având în vedere şi disensiunile interne. Nu putem învinovăți complet ocupația sovietică. Este adevărat, poporul nostru, de asemenea, a suferit de pe urma deportărilor, foametei și altor crime comise de autoritățile comuniste. Poate într-o zi, vom crea o astfel de comisie pentru a calcula reparații”, a precizat Andrian Candu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!