După ce experții în energetica și simpatizanții PAS au solicitat ANRE micșorarea tarifului la gazele naturale. ANRE a venit cu câteva precizări, afirmând că „în spațiul public au fost vehiculate informații inexacte, unele chiar false, în legătură cu metodologia de formarea a prețului la gazele naturale”.

ANRE spune că tarifele reglementate din sectorul gazelor naturale sunt determinate și calculate în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale, aprobate prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 678 din 22.08.2014.

În conformitate cu prevederile metodologiei tarifare și în strictă concordanță cu prevederile Legii cu privire la gazele naturale nr. 108 din 27.05.2016, preţurile şi tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale. Or, calcularea și aprobarea prețurilor și tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale”, se arată în comunicatul emis de ANRE.

Astfel, ANRE va analiza rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după care va aproba noile tarifele pentru furnizarea gazelor naturale, respectând legislația adoptată pentru acest sector de activitate. La evaluarea care se va face se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import.

Experții în energetică spun că în 2017 prețul de import a gazului a fost de 2997 de lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce ANRE a format tariful în baza prețului de 4194 de lei. Prin urmare, specialiștii susțin că în ultimii 2 ani cetățenii Republicii Moldova au plătit pentru gaz aproape 1,5 miliarde de lei în plus.

De asemenea, astăzi membrii și simpatizanții PAS au protestat în fața ANRE cerând micșorarea tarifelor la gazele naturale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!