/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ANRE reacționează: În spațiul public au fost vehiculate informații inexacte, unele chiar false

22 ianuarie 2018, ora 15:43

ANRE spune că tarifele reglementate din sectorul gazelor naturale sunt determinate și calculate în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale, aprobate prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 678 din 22.08.2014.

În conformitate cu prevederile metodologiei tarifare și în strictă concordanță cu prevederile Legii cu privire la gazele naturale nr. 108 din 27.05.2016, preţurile şi tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale. Or, calcularea și aprobarea prețurilor și tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale”, se arată în comunicatul emis de ANRE.

Astfel, ANRE va analiza rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după care va aproba noile tarifele pentru furnizarea gazelor naturale, respectând legislația adoptată pentru acest sector de activitate. La evaluarea care se va face se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import.

Experții în energetică spun că în 2017 prețul de import a gazului a fost de 2997 de lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce ANRE a format tariful în baza prețului de 4194 de lei. Prin urmare, specialiștii susțin că în ultimii 2 ani cetățenii Republicii Moldova au plătit pentru gaz aproape 1,5 miliarde de lei în plus.

De asemenea, astăzi membrii și simpatizanții PAS au protestat în fața ANRE cerând micșorarea tarifelor la gazele naturale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram