Încurajarea separatismului este o tendință periculoasă care amenință întreaga Europă, consideră deputata ucraineană Irina Friz, transmite MOLDPRES.

Federația Rusă folosește Transnistria nerecunoscută pentru a ocoli sancțiunile Uniunii Europene. O astfel de declarație a făcut președintele Delegației Permanente în Adunarea Parlamentară a NATO, deputata în Rada Supremă a Ucrainei Irina Friz.

„Rusia utilizează Transnistria nerecunoscută pentru a evita sancțiunile. Mărfurile rusești sunt livrate în autoproclamata RMN, unde obțin „origine transnistreană” și sunt exportate către Uniunea Europeană”, a remarcat Friz.

Potrivit acesteia, Tiraspolul a obținut acces la zona de comerț liber cu UE, ca parte a Republicii Moldova, fapt ce ar trebui să contribuie la reintegrarea cu Chișinăul.

Cu toate acestea, potrivit lui Friz, conducerea regiunii transnistrene continuă să poarte discuții referitoare la planurile de integrare cu Federația Rusă sau despre dezvoltarea unui stat independent.

Potrivit deputatei ucrainene, soluționarea problemei Transnistriei ar trebui revizuită la nivel internațional. „Rusia utilizează tratatul de pace „Cu privire la soluționarea conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova„ pentru a îngheța conflictul. Anume conflictele înghețate permit Kremlinului să influențeze statele pro-europene din spațiul ex-sovietic, iar declarațiile privind susținerea integrității teritoriale a Ucrainei, Georgiei și Moldovei nu sunt decât minciuni flagrante. Kremlinul speră că autoritățile-marionetă ale acestor entități cvasi-statale autoproclamate vor deveni un obstacol în calea cursului european al țărilor, transformându-le într-o zonă tampon”, susține deputatul ucrainean.

Friz este convinsă că speculațiile Rusiei privind soluționarea pașnică a conflictelor, pe care ea însăși le-a creat, ar trebui să devină motiv pentru revizuirea politicii și impunerea unor noi reguli de joc entităților autoproclamate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!