Directorul Centrul Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, a venit cu un răspuns la petiția celor 98 de femei, care au avut de suferit în urma serviciilor medicale perinatale. CNA a informat petiționarele că va spori atenția asupra fenomenului corupției în sistemul de sănătate, va lansa mai multe acțiuni cu scop informativ-preventiv. Iar, în privința Legii cu privire la avertizorii de integritate, CNA afirmă că va transmite Guvernului proiectul definitiv al legii.

De asemenea, CNA spune că a constatat că în 70 din cele 98 de cazuri s-a indicat instituția unde a avut loc faptele relatate, majoritatea fiind din Chișinău. În 32 de cazuri au fost descrise fapte de corupție manifestate prin estorcarea unor sume de bani pentru asistența medicală. Totodată, CNA spune că în majoritatea cazurilor descrise au fost invocate carențe la capitolele etică și deontologie.

Totodată, CNA în răspunsul său explică că din moment ce cele 90 de persoane care au relatat cazuri nu au depus un denunț la CNA sau o solicitare de tragere la răspundere o persoană concretă, petiția dată nu poate fi examinată în conformitate cu normele procesual-penale.

Menționăm că, o scrisoare similară cu recomandări a fost trimisă către Guvernul Republicii Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!