/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Promo-LEX, despre refuzul CEC de a înregistra grupul de inițiativă pentru abrogarea sistemului mixt

22 ianuarie 2018, ora 16:57

Considerăm că astfel de tendințe nu urmăresc un scop legitim și nu sunt necesare într-o societate democratică. Ne exprimăm îngrijorarea că aceste luări de poziții pot genera anumite restricționări discreționare ale acestui drept. Facem referință la însuși faptul punerii la îndoială a dreptului cetățenilor de a iniția un referendum republican legislativ – aspecte menționate de către CEC în corpul hotărârii sale (Hotărârea nr. 1344 din 12.01. 2018), precum și la constatările Curții Constituționale din Hotărârea nr. 24 din 27.07.2017, prin care se pare că s-a limitat expres dreptul cetățenilor de a iniția orice tip de referendum legislativ”, se arată într-un comunicat al asociației.

Asociația Promo-LEX dezaprobă hotărârea Comisiei Electorale Centrale de a respinge înregistrarea Grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea prevederilor Legii nr. 154 din 20 iulie 2017, prin care a fost modificat sistemul electoral în unul mixt. „Considerăm că dreptul de a iniția un referendum este un drept garantat al cetățenilor Republicii Moldova, ce se încadrează organic în conceptul statului de drept și a suveranității naționale ca fundamente existențiale ale democrației”, spune același comunicat.

Asociația regretă poziția selectivă a unei autorități publice aflate în serviciul cetățenilor de a insista în această situație, comparativ cu alte cazuri similare sau comparabile, de a pune accent exclusiv pe litera legii, ignorând totalmente și nejustificat spiritul legii. Asociația consideră temeiurile de ordin procedural invocate de CEC minore ca relevanță juridică și care nu sunt în situația de a pune la îndoială legalitatea și legitimitatea grupului de inițiativă constituit, dar și a cetățenilor de a-și expune liber opinia în cadrul unui exercițiu democratic cum este referendumul.

În același timp, amintim că Asociația Promo-LEX a identificat și prezentat din momentul aprobării modificărilor în legislația electorală un șir de probleme și lacune legale ce țin de implementarea sistemului mixt de alegere a deputaților, și care în opinia organizației necesită o abordare urgentă, ca de exemplu: reprezentativitatea redusă a Parlamentului în condițiile alegerii deputaților din circumscripții uninominale într-un singur tur de scrutin; clarificarea situației candidatului din lista națională a partidului, care concomitent este și candidat independent în circumscripția uninominală; regimul legal de vot al studenților; interpretabilitatea și nerespectarea criteriului demografic de repartizare utilizat pentru constituirea circumscripțiilor electorale etc. Subliniem că nicio problemă din cele menționate supra nu a fost examinată, chiar dacă Guvernul Republicii Moldova în virtutea dispozițiilor finale din Legea nr.154 din 20 iulie 2017, până la 20 octombrie 2017 avea obligația de a veni cu propuneri de modificare și ajustare a cadrului legal.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram