Aproape 300 de oameni au ajuns la spital cu fracturi ale mâinilor, picioarelor sau toracelui din cauza ghețușului de pe străzile și trotuarele din Chișinău. Secțiile de ortopedie și traumatologie sunt pline cu pacienți. Mai mult, numărul victimelor ar putea crește, deoarece gheața nu se va topi nici în zilele următoare.

Coridorul Secției de ortopedie și traumatologie al Centrului Medicilor de Familie Râșcani era astăzi plin cu oameni. Aceștia s-au adresat la medic cu diverse traumatisme după ce au căzut pe gheața de pe trotuare sau din curțile blocurilor.

Mă duceam la lucru și am căzut. Era lunecos. Voi sta acasă pe foaie de boală chiar și la medic nu voi putea merge”.

După lucru, noi lucrăm până târziu. Am căzut și mi-am fracturat mâna. Cum voi lucra, eu nu știu”.

Șeful Secției, Andrei Dumneanu, spune că doar la Centrul din sectorul Râșcani s-au adresat aproape 170 de persoane. Asta în timp ce în total numărul persoanelor care au suferit traumatisme ajunge la 300.

Traumatisme membrelor superioare, membrelor inferioare, toracelui , de la entorse ligamentare simple până la cele complicate. La necesitate se fac radiografii, li se acordă tratament în funcție de traumatismele suportate, imobilizare gipsată, reduceri a fragmentelor, anestezii”, afirmă Andrei Dumeanu, șef secție Ortopedie și Traumatologie AMT Râșcani.

Conform legislației, oamenii care au avut de suferit din cauza gheții de pe trotuare pot obține compensații fie din partea Primăriei, fie din partea agentului economic care nu a avut grijă ca trotuarul din fața sediului să fie curat. Numărul potențialelor victime ar putea să crească, deoarece gheața va persista și în zilele următoare.

De exemplu, mă aflu în fața acestui magazin. Dacă aș cădea anume aici, aș putea cere despăgubiri de la agentul economic care administrează acest local și este obligat să curețe trotuarul din fața magazinului. Mai fac doar câțiva pași și ajung pe o porțiune de trotuar care trebuia să fie curățat de primărie. Dacă am nenorocul să cad și să-mi fracturez mâna sau piciorul, atunci voi merge să mă plâng la primărie”, explică reporterul TV8 Parascovia Spic.

Nu am știut și nici nu încerc să știu pentru că mă strădui să nu cad”.

Nu am știut, dar e clar că la salvare”.

În cazul antiderapantului nu am reușit să-l dăm la primele intervenții pentru că astfel riscam să nu deszăpezim trotuarele”, spune Vasile Efros, reprezentant direcția locativ-comunală.

Mi-i frică, dar ce-i de făcut, trebuie de mers. Ar trebui să fie curățat, dar dacă nu-i stăpân”.

Nici soluția de deszăpezire nu-și mai face efectul la gheața care s-a format, spun autoritățile. Vina noastră este că nu s-a curățat zăpada la moment.

S-au permis câteva ore să se odinească și orele acestea au adus la aceea că mecanismele nu mai fac față. Trotuarul era bătut”, afirmă Petru Gontea, șef-interimar direcția locativ-comunală.

Pentru a curăța orașul de gheață, muncitorii vor trebui să pună mâna pe lopeți și târnăcoape, spun autoritățile.

Reporter: Parascovia Spic;
Imagini: Oleg Cozlov.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!