Testele de laborator nu au confirmat suspiciunea de rujeolă în cele două cazuri care au alertat autoritățile în ultimele zile. În schimb, în România și Ucraina boala face ravagii. Doar în ultimele patru zile, în România, s-au înregistrat 86 de cazuri noi de rujeolă. În 38 de cazuri, boala a avut urmări fatale pentru pacienți.

În Republica Moldova până când nu avem înregistrate cazuri de rujeolă. Am avut două cazuri la doi copii dintr-o familie din Tohatin cu suspecții la rujeolă. Maladia nu a fost confirmată pentru că s-au făcut mai multe probe de laborator”, a declarat Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate Primăria Chișinău.

O persoană bolnavă de rujeolă poate infecta până la 9 din 10 persoane cu care intră în contact. Riscul este major mai ales pentru micuții nevaccinați. În Republica Moldova, vaccinul contra bolii este obligatoriu. Cu toate acestea, unii părinți refuză să-și vaccineze copiii.

Ultimele două cazuri de rujeolă, în țara noastră, au fost înregistrate în anul 2014, fiind „importate” din Federația Rusă. Situația este mai complicată în țările vecine. România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, de la sfârșitul anului trecut înregistrându-se peste 10 mii de cazuri. Gravă este situația și în Ucraina – acolo medicii au confirmat deja peste 1200 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate la copii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!