/VIDEO/ Se scumpesc din nou carburanții. ANRE a majorat prețurile-plafon pentru benzină și motorină

23 ianuarie 2018, ora 19:13

De la începutul anului benzina s-a scumpit cu aproape un leu, iar motorina cu aproape 80 de bani. Prin urmare,începând cu ziua de mâine un litru de benzina premiu va fi cumpărat cu 18 lei și 47 de bani. În același timp pentru un litru de motorina, șoferii vor trebui să scoată din buzunare 16 lei și 51 de bani.

Majoritatea șoferilor spun că prețurile mari pentru Moldova deja nu mai sunt o noutate. Mai alarmați sunt agricultorii pentru care o noua majorare înseamnă o lovitura puternica asupra bugetului.

Dacă cresc prețurile la motorină prețul producției noastre automat crește. Produse care și așa sunt de cele mai dese ori mai scumpe decât cele de import”, a declarat Vasile Mârzencu, președintele Federației Fermierilor.

„Vrem să vedem când vor fi micșorarea, dar la ziua de azi majorarea deja nu ne mai deranjează, adică nu ne mirăm de faptul că se mărește.”

„Atât de des se schimbă prețurile că deja am obosit să reacționez cumva la asta. Va fi cum va fi.”

Responsabilii din cadrul ANRE spun că prețul la combustibil a crescut din cauza fluctuațiilor la bursele internaționale.

În perioada de referință cotațiile medii a bursele internaționale s-au majorat cu 3,21 % pentru benzină, și 2,59 % pentru motorină,” susține Galina Sănduță, ofițer de presă ANRE

În același timp, experții economici spun că ANRE a trebuit să micșoreze tarifele, când prețurile la burse erau mult mai mici.

Perioada în care prețurile la carburanți pe piața mondială erau mici, iar leul se fortifica, ANRE l-a trecut cu vederea. ANRE ar putea lucra în beneficiul populației și inclusiv a mediului de afaceri, deoarece în sine-costul produselor o mare parte a prețului constituție cheltuielile pentru carburanți,” a adăugat Glaina Șelaru, expert economic.

Noile prețuri plafon vor fi valabile până pe data de 6 februarie, atunci când ANRE vor afișa noi tarife-plafon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram