Mai mulți pensionari din stânga Nistrului au dat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru că cea din urma refuza să le acorde o parte din pensie. Motivul invocat de CNAS este că aceștia ar fi beneficiat de plăți sociale din fonduri nerecunoscute din regiunea transnistreană. În urma procesului,Judecătoria municipiului Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au dat câștig de cauză beneficiarilor de pensii din regiunea transnistreană. Astfel, CNAS trebuie să înceteze imediat practica de sistare ilegală a plăților sociale pentru cetățenii care locuiesc în zona de securitate.

Pensii cu 20% mai mici – pentru pensionarii din stânga Nistrului

În 2015, (CNAS) a emis decizii de sistare a plăților sociale către unii cetățeni care locuiesc în mun. Tighina și alte localități din zona de securitate. Argumentul CNAS este că aceste persoane – cetățeni ai Republicii Moldova – ar fi beneficiat de plăți sociale din fonduri nerecunoscute în regiunea transnistreană. În unele cazuri, CNAS a decis să rețină lunar 20% din pensie atâta timp cât persoanele primesc plăți din sumele de bani primite neîntemeiat de la reprezentanții administrației de facto din estul țării.

CNAS ar fi putut trimite date cu caracter personal administrației din regiunea transnistreană

În cadrul acestor acțiuni, există și suspiciuni rezonabile că CNAS a transmis ilegal informații, inclusiv date cu caracter personal ale beneficiarilor, către administrația de facto, fără a avea o astfel de autorizare în acest sens. Din materialele existente rezultă că schimbul de date cu caracter personal a avut loc între CNAS și Centrul de asigurare socială și al ocrotirii sociale din orașul Tighina, controlat de administrația de facto din or. Tiraspol.

CNAS a pierdut în judecată

Prin hotărârile judecătoriei municipiului Chișinău din 1 februarie 2017 și 11 decembrie 2017, deciziile CNAS cu privire la sistarea plății pensiei de vârstă și reținerea din pensie în privința a două beneficiare ale Promo-LEX au fost declarate ilegale și au fost anulate. În cazul unei beneficiare, prin Decizia Curții de Apel Chișinău din 19 decembrie 2017 a fost respins apelul CNAS împotriva hotărârii judecătoriei Chișinău ca fiind neîntemeiat.

Aceste persoane sunt private ilegal de plăți sociale, în lipsa unor temeiuri legale. În astfel de situații, beneficiarii nu pot elementar să-și procure cele mai necesare servicii și bunuri, din lipsa resurselor financiare”, menționează Vadim Vieru, avocat al Asociației Promo-LEX.

Hotărârile CEDO – la baza acțiunilor Promo-LEX

În concluzie, Asociația Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că prin hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, Republica Moldova este obligată să protejeze drepturile cetățenilor care locuiesc în regiunea transnistreană (cauzele Ilaşcu și alții v. Moldova și Rusia, precum și Catan și alții v. Moldova și Rusia). Prin urmare, obligația de a achita plățile sociale către locuitorii din stânga Nistrului, care au contribuit la bugetul național de asigurări sociale, nu trebuie să fie condiționată de recepționarea unor plăți din fonduri nerecunoscute.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!