În urma apariției în mass-media a istoriilor în care mai multe femei s-au plâns pe tratamente și atitudini rele în instituțiile medicale perinatale, administrația IMSP Spitalului Clinic Municipal nr.1, s-a autosesizat în examinarea a opt cazuri care au vizat instituția medicală propriu-zisă și a instituit o comisie internă.

Potrivit comunicatului, din cele 98 de cazuri declarate în petiție, opt istorii vizează IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1., iar două dintre acestea conţin mesaje de mulțumire şi descriu experienţe pozitive.

Alte cinci istorii expun experienţe neplăcute cauzate de comunicare insuficientă, defectuoasă din partea personalului medical și nerespectarea eticii și deontologiei medicale. Subliniem că obiecţiile pacientelor nu se referă la calitatea actului medical prestat de către instituție. Regretabil, a fost constatat și faptul unui caz în care suntem acuzați de impunerea a unei recompense financiare după acordarea asistenței medicale. Din păcate, comisia nu a reuşit să elucideze toate circumstanţele în care femeile au avut de suferit, aşa cum grupul de iniţiativă nu a oferit datele de contact ale victimelor”, spune administrația instituției.

Spitalul menționează că în pofida faptului că din cele 98 de plângeri doar opt se referă la instituția noastră, ceea ce constituie 8,16% din instituții medicale de profil vizate în declarație, aceasta trezește îngrijorări și impune la intensificarea activităților respective cu personalul medical angajat, pentru excluderea pe viitor a nemulțumirilor din partea pacienților.

Drept concluzie, administrația instituției regretă situațiile neplăcute în urma cărora ar fi avut de suferit pacienții și își propune să fortifice calitatea asistenței medicale prestate prin creșterea abilităților comunicaționale ale angajaților instituției, respectarea normelor de etică și deontologie ceea ce va contribui la creșterea gradului de satisfacție a populației”, spune același comunicat.

Menționăm că, acesta este cel de-al doilea răspuns primit de autoarele declarației, primul a venit de la CNA, care a informat petiționarele că va spori atenția asupra fenomenului corupției în sistemul de sănătate, va lansa mai multe acțiuni cu scop informativ-preventiv.

TV8 amintește că 12 ianuarie, istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, au fost transmise către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Declarația femeilor a fost semnată și de 36 de organizații non-guvernamentale.

Inițiativa femeilor a venit după ce o tânără din Anenii Noi a fost nevoită să avorteze singură în baia de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!