Trei instituții ale statului au răspuns la cele 98 de petiții depuse de un grup de mame, care susțin că au fost supuse tratamentelor inumane în maternitățile din țară. Ministerul Sănătății, CNA și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 ne asigură că că vor întreprinde acțiuni, vor elabora planuri și vor crea comisii. Semnatarele petițiilor se declară nemulțumite de reacția autorităților.

„Recunosc că am avut o discuție destul de sinceră cu cei de la CNA. Eu sper că nu va fi o discuție care va rămâne doar la cuvinte, dar vor fi și niște acțiuni concrete”, spune Alina Andronache, semnatară a petiției.

„Probabil că vor să ascundă mai multe momente. Odată ce nu se vine cu o reacție mai promptă. Eu cred că pur și simplu nu știu ce să răspundă. Vreau să fiu optimistă și să spun că sper că o să se schimbe ceva, dar nemaivorbind de faptul că nu văd reacții, înseamnă că nici schimbări nu vor fi”, susține Olga Mulic, semnatară a petiției.

Ministerul Sănătății susține că, urmare a semnalelor de alarmă, a elaborat un plan de acțiuni și a emis un ordin prin care obligă instituțiile subordonate să-l respecte. Pe o rețea de socializare, a venit cu o reacție și Spitalul Clinic Municipal Nr.1. În comunicat se arată că spitalul a instituit o comisie internă și va întreprinde mai multe acțiuni despre care nu am putut afla prea multe.

„E postat totul pe Facebook. Comentați ce este. Da, există problema, noi ne ocupăm de ea și asta e tot. Cu ce anume vă ocupați, ca să înțelegem. Acum nu pot să discut cu dvs”, a spus Iurie Dondiuc, directorul Spitalului Municipal nr.1.

Și CNA a venit cu o reacție. Instituția spune că își va spori atenția asupra fenomenului corupției în sistemul de sănătate și va lansa mai multe acțiuni cu scop informativ-preventiv. Inițiativa femeilor de a depune cele 98 de petiții a venit după ce o tânără din Anenii Noi a fost nevoită să avorteze singură în veceul Institutului Mamei și Copilului și și a scris despre chinurile prin care a trecut pe Facebook. Până acum doar trei persoane de la Institutul Mamei și Copilului au fost demise, iar alte trei s-au ales cu mustrare.

Reporter: Parascova Spic

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!