Încă o ședință de judecată eșuată în unul din dosarele vizând moartea în penitenciar a lui Andrei Brăguță. Ca și data trecută, unul dintre apărători nu s-a prezentat la proces. Judecătorul l-a sancționat pe acesta cu 1000 de lei. În schimb, astăzi, în fața magistraților, au venit toți cei 13 polițiști învinuiți în acest dosar.

Polițiștii vizați în cel de-al doilea „dosar Braguța” au evitat astăzi discuțiile cu presa:

„- Cine din procurori a fost să verifice starea deținuților, inclusiv a lui Andrei Braguța?
– De ce nu vreți să discutați cu noi? Pe parcursul ședințelor o să vă anunțăm toate informațiile.”

„- Nu îmi este frică, dar toți cunosc.
– Da totuși cine din procurori a fost în izolator?
– O să aflați!”, a menționat Oleg Gurițanu, gardian.

Avocații familiei Braguța spun că au solicitat Procuraturii Municipale sa li se comunice numele procurorilor care au verificat celulele de detenție provizorie în perioada când Braguța se afla în detenție, dar nu li s-a oferit nici un răspuns.

– Din motive necunoscute nu am primit răspuns la întrebare
– Numele procurorilor responsabili de verificarea celulelor de detenție?” Având în vedere și declarațiile inculpaților vom insista să aflăm cine sunt acești procurori,” a menționat Igor Vieru, avocatul familiei Braguta.

Întrebat dacă a ridicat Registrul de Evidență din cadrul Izolatorului de detenție provizorie, în care procurorii ce verifică celule sunt obligați să semneze, procurorul de caz Ruslan Lupașcu a răspuns: „Nu are careva relevanțe cu învinuirile înaintate în dosar,” a procurorul.

Deși, de această dată, la ședința preliminară s-au prezentat toți învinuiții, ședința oricum nu a avut loc, deoarece unul dintre avocați nu s-a prezentat din nou la proces. Judecătorul i-a aplicat acesta o amendă în mărime de o mie de lei.

Din cauza neprezentării unuia din apărători și pentru a nu i se încălca dreptul la apărare,” susține avocatul familiei Braguta.

Tatăl tânărului decedat în penitenciar susține că vrea ca adevărul în acest caz să iasă la suprafață. „Eu doresc numai una – omul nevinovat să nu fie pedepsit, iar cei care au făcut rău, să fie pedepsiți.”

Cei 13 polițiști sunt acuzați de tratament inuman în cazul morții lui Andrei Braguța. Procurorii au inițiat un al doilea dosar după ce 4 deținuți și 3 polițiști au ajuns inițial în instanță, fiind învinuiți de maltratare și rele tratamente. Andrei Braguța a fost reținut în august 2017 de Poliția de Patrulare după ce s-ar fi opus somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în penitenciar.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!