/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Pe cine avantajează „reforma” pensiilor? Judecătorii și procurorii vor avea cele mai mari pensii

23 ianuarie 2018, ora 18:01

Dorina Dodon suferă de o dizabilitate accentuată. Cu ochiul stâng nu vede deloc, iar la cel drept are cataractă. A renunțat la pensia de dizabilitate pentru că era mai mică decât cea oferită pentru stagiul de cotizare.

„Primesc o pensie de la lucru pentru că era mai mare. Am cu tot cu transport 1900”, spune Dorina Dodon, pensionară.

Și soțul Dorinei este invalid de gradul trei. Ambii adună lunar aproape 4000 de lei. Nu au pe nimeni care să-i ajute. Noroc că primesc ajutoare sociale din când în când: „Mai cruțăm. Luăm de aici, de acolo. Cine să te ajute, cine să îți dea? N-ai să te duci să stai cu mâna întinsă să îți de-a cineva. Parlamentarii de ce nu se gândesc la aceștia ca noi?”

În timp ce pensia persoanelor cu nevoi speciale se va mări, în 2018, cu 129 de lei, cea a judecătorilor va crește cu 2000 de lei și va ajunge la 17 mii de lei.

În 2018, și procurorii se vor bucura de majorări la pensii. Astfel, ei vor primi aproape 6000 de lei, cu 729 de lei mai mult decât până acum. Asta în timp ce participanții la lichidarea avariei de la Cernobâl vor beneficia, anul acesta, de o majorare de numai 208 lei și vor primi în total 3039 de lei.

Pensia foștilor membri ai Guvernului va constitui 9362 de lei cu 321 de lei mai mult decât în 2017. Aceștia sunt urmați de funcționarii publici care vor beneficia de o majorare cu 242 de lei. Aceștia vor primi aproape 4000 de lei, în timp ce pensia ex-deputaților va urca la aproape 7 300 de lei.

Și angajații aviației civile vor avea pensii mai mari cu aproape 500 de lei decât până acum. Astfel, în medie, pensia lor va ajunge până la 7437 de lei. 8377 de persoane vor beneficia de pensii anticipate pentru limita de vârstă. Aceștia vor primi cel mult 2793 de lei.

Oamenii se declară nedumeriți de faptul că în timp ce Guvernul se laudă cu creștere economică, ei devin tot mai săraci.

„Îmi fac cruce să ne audă Dumnezeu și să ne dea măcar la 2000 și ceva că e imposibil de locuit și de trăit. Tot Parlamentul și tot Guvernul au mii întregi. Da de ce nu se gândesc la popor? Te duci în magazin, miroși salamul și cu asta rămâi”.

„Iaca așa trăiesc. Țin o văcuță, vând un litru de lapte și îmi iau o pâine”.

„Principalul că ne adaugă la gaz, la lumină: avem noroc de copii care sunt plecați în Rusia. Ne ajută, dar dacă nu – muream de foame demult”.

Începând cu 1 aprilie 2017, pensiile se calculează după o formulă nouă. La începutul acestui an, mărimea medie a pensiei în Republica Moldova era de 1527 de lei – cu 275 de lei mai mare decât anul trecut. În total, Moldova are peste 700 de mii de pensionari.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram