Protest gălăgios astăzi în satul Puhoi. Oamenii s-au adunat din nou și cer în continuare deschiderea a 10 rute de transport spre Chișinău. Săptămâna trecută ministrul Economiei, Chiril Gaburici, s-a angajat să rezolve problema, iar astăzi adjunctul acestuia s-a dus în sat să-i anunțe pe oameni. Acesta a avut nevoie de ajutorul poliției pentru a face față furiei oamenilor care l-au acuzat de minciuni. Protestatarii „mimează existența problemei”, spune, în replică, oficialul de la Guvern.

Altercațiile verbale au avut loc astăzi la Puhoi după ce secretarul de stat al Ministerului Economiei, Serghei Bucataru, a venit în fața localnicilor să-i anunțe că guvernul a rezolvat problema cu transportul din sat. Oamenii nu au mai vrut însă să-l asculte.

Una dintre protestatare a decis să-i oferi în dar un clopoțel: „Acesta vi-l dăruiesc. – Nu am nevoie. – Nu aveți nevoie? De la acest sunet, multe femei din Italia se trezesc pentru a le schimba pampersul bătrânilor”.

Deși, la începutul acestei săptămâni, Ministerul Economiei anunța într-un comunicat oficial că a rezolvat problema transportului la Puhoi, localnicii susțin contrariul. Potrivit lor, rutele promise nu sunt funcționale.

„Ne-au mințit pe un sat întreg. A promis că o să fie curse, cursă trebuie să fie. Se duc copii la școală persoane la lucru la spital, ce să stai ca într-un coboc”.

„În realitate, nu circulă nici autocarele, nici microbuzele așa cum spun ei. Asta e la ei pe hârtie.”

„Au mințit în fața poporului că este rezolvată problema. Nu au mai rezolvat. Noi suntem 6 mii de locuitori, înainte Varatic merge cu noi, dar acum noi am rămas cu nimic.”

„Noi cu toții am înțeles că doar ne mint, timp de 10 ani ei doar ne mint, iar acum ne mint în mod regizat. Ca să cunoască societatea că ei soluționează problema locuitorilor din Puhoi, iar locatarii simt pe pielea lor”, a spus Petru Frunze, primarul satului Puhoi.

Pe de alta parte, Bucataru susține că au fost lansate 12 rute directe spre Chișinău. Cu privire la cele două autobuze procurate de localnici, pe care Guvernul nu le acceptă pe rute, Bucataru a precizat că atribuirea rutelor operatorilor de transport poate avea loc doar în baza unui concurs public: „În Puhoi nu există problemă, este o problemă artificială. Actualmente noi avem 12 curse între Puhoi și Chișinău și alte 38 de curse care tranzitează satul Puhoi. Dvs. vedeți că din 5 mii de persoane avem doar 50. Unde sunt ceilalți? Restul sunt în Chișinău care au călătorit cu transportul în regim normal.”

După ce au protestat în sat, oamenii au venit, cu pancarte, în fața Agenției Naționale de Transport Auto. Ei cer ca autoritatea să întoarcă plăcuțele de înmatriculare retrase de la autobuzele lor, iar amenda aplicată să fie anulată.

„Până nu o să decidă să ne ofere plăcuțele înapoi ca autobuzele să circule, lumea nu o să cedeze”.

„Să dăm mincinoșii jos, până nu o să rezolve toate întrebările noi nu ne lăsăm.”

„Toți au dreptul iar satul Puhoi, nu are autobuz. Vrem rezultat.”

„Noi avem patru zile de când verificăm segmentul respectiv, și avem cifre contrarii. Autocarul cu 45 de persoane circulă cu 52 de persoane. Producătorul permite în picioare să deservească până la 50 km”, susține Veaceslav Baltenco, șef adjunct al direcției control ANTA.

Au venit și în fața Guvernului, cerând să discute cu premierul Pavel Filip. Acesta nu a ieșit, însă, în fața protestatarilor. Problema transportului public la Puhoi este una veche. Locuitorii susțin că agentul economic care presta servicii de transport, percepea tarife mari și nu oferea condiții călătorilor.

Foto: Facebook/Petru Frunze

Foto: Facebook/Petru Frunze

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!