Doar 17% din primăriile din țară își pot acoperi cheltuielile din propriile venituri, restul sunt dependente de transferurile de la bugetul de stat. Aceasta este una din concluziile raportului național „Starea Democrației Locale” efectuat de IDIS Viitorul.

Autorii explică că legea privind descentralizarea administrativă defineşte capacitatea administrativă ca raportul dintre cheltuielile administrative ale APL şi veniturile proprii. Legea consideră o APL viabilă în cazul în care cheltuielile administrative nu depăşesc 30% din veniturile locale totale. Astfel, 83% din autoritățile locale din republică nu sunt viabile, acestea utilizând transferurile de la bugetul de stat pentru a acoperi costurile administrative.

Majoritatea primăriilor mici, în special, din mediul rural, nu sunt în stare să asigure serviciile comunale de bază pentru populaţiile lor, mai spune raportul. Acest fapt face localităţile rurale slab dezvoltate, unde locuiesc categoriile vulnerabile ale populaţiei, neatractive în termeni de infrastructură, servicii şi, în sens mai larg, condiţii de trai.

Deficitele bugetare pun autorităţile publice locale în situaţii dificile atunci când acestea urmează să stabilească priorităţile domeniilor de intervenţie”, spun autorii raportului.

Raportul dat prezintă constatările Evaluării stării democraţiei locale (SoLD) în Republica Moldova. Evaluarea a fost realizată de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul” din Moldova în perioada ianuarie-iunie 2017 în consultare cu alte părţi interesate de aspectele societăţii civile şi cu APL.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!