Grupul Parlamentar Popular European (PPEM) vine cu reacție la acuzațiile aduse de PLDM precum că Valeriu Ghilețchi ar fi fost numit în funcția ilegal în funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Potrivit liberal democraților, candidatura lui Ghilețchi a fost susținută doar de 34 de deputați, nu de 51 cum a fost declarat. PPEM consideră acuzațiile aduse drept un atac politic, cu puternice accente discriminatorii.

„Procedura juridică de alegere a deputatului Valeriu Ghilețchi în calitate de vicepreședinte al Parlamentului s-a consumat cu respectarea tuturor normelor legale, rezultatul final fiind anunțat de președintele Parlamentului”, menționează cei din PPEM.

Aceștia reiterează că, reprezentanții PLDM au făcut o sesizare verbală și au cerut renumărarea voturilor, însă contestația nu a fost susținută de plen, ceea ce confirmă încă o dată legalitatea alegerii lui Valeriu Ghilețchi în funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Atât eu personal, cât și colegii din Grupul PPE, am susținut renumărarea votului, anume pentru a evita asemenea acuzații nejustificate și atacuri din partea unor foști colegi. În acel moment, însă, majoritatea deputaților a respins contestația PLDM, considerând-o neîntemeiată”, a declarat Valeriu Ghilețchi, vicepreședintele Parlamentului.

Cei din PPEM susțin că, învinuirile aduse și atacul asupra imaginii întregului Parlament sunt de la sine înțelese în contextul unui an electoral. „Cu toate acestea, facem apel la rațiunea colegilor din opoziție să respecte Hotărârea de Parlament Nr. 323 din 22 decembrie 2017 și să evite aceste învinuiri și acuzații politizate excesiv”, reiterează cei din PPEM

Menționăm că, funcția de vicepreședinte al Parlamentului a devenit vacantă în urma nominalizării lui Iurie Leancă pentru funcția de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană. Majoritatea parlamentară, prezentă în ședință în număr de 51 de deputați, a susținut candidatura lui Valeriu Ghilețchi pentru această funcție, la propunerea președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!