Șoferii care vor fi prinși în stare de ebrietate la volan ar putea rămâne fără permis de conducere pe viață și somați să muncească la morgă. Inițiativa vine din partea Inspectoratului Național de Probațiune. Instituția susține că amenzile nu sunt eficiente. Numărul șoferilor condamnați este în creștere.

Șoferii din imagini au ajuns vedete pe internet după ce au fost surprinși în stare de ebrietate la volan. Potrivit datelor oficiale, numărul șoferilor condamnați pentru astfel de infracțiuni crește continuu. Astfel, dacă în anul 2016 la evidență, se aflau 2583 de șoferi care au fost prinși beți la volan, în 2017, numărul acestora a crescut până la 3331, inclusiv 24 de șoferițe. După ce expiră termenul de suspendare a carnetului, acești șoferi revin pe traseu.

În prezent, șofatul în stare de ebrietate este pedepsit cu o amendă de până la 42 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore cu privarea de dreptul de a conduce unități de transport pe un termen de la 3 la 5 ani. Pentru a-i responsabiliza pe șoferii care își permit să urce beți la volan, autoritățile propun pedepse și mai aspre.

Doar majorarea cuantumului de amendă nu a dat rezultatul scontat. Una din propuneri poate să fie inclusiv privarea pe viață de dreptul de a conduce mijlocul de transport. Altă propunere poate să fie să se anuleze permisul de conducere și persoana să fie nevoită, după o anumită perioadă de timp, să treacă din nou școala de șoferie și respectiv, să mai dea din nou examenul”, afirmă Ghenadie Ceban, director adjunct, Inspectoratul Național de Probațiune.

Pe șoferii iresponsabili îi mai așteaptă o surpriză neplăcută. Aceștia ar putea fie somați să muncească gratis printre cadavre.

Ceva mai special putem să folosim și experiențele altor state în care să instituim un program de probațiune ca subiecții vinovați să presteze o muncă în folosul comunității în secțiile de morgă”, spune Anatolie Munteanu, secretar general de stat al ministerului Justiției.

Oamenii au păreri împărțite în privința înăspririi pedepselor pentru șoferi.

Dar Ministerul Justiției dacă-i așa de deștept, niciodată nu a servit în viața lui? Da, care s-a suit trebuie amendat cumva, dar nu de ”lișît” pe viață. Pentru ce?

Dacă șoferii o să fie lipsiți pe viață de permis, este o soluție, sau nu? – Nu . Eu cred că asta nu-i o soluție. De ce? Omul poate să greșească o dată, dar pe urmă se îndreaptă”.

Cu siguranță, trebuie să fie lipsiți de libertate. Cel puțin eu cred așa, fiindcă mă ciocnesc des cu acest fapt”.

Dacă ei vor fi lipsiți pe viață de permis, este o soluție ? Eu cred că da, sigur că da. – Mai dură o să fie pedeapsa, cu atât mai o să fie mai regulă, mai mare, mai bună regulă o să fie”.

Șoferii care o să le fie luat o dată permisul, o să se gândească înainte, ceilalți o să se gândească înainte de a se urca beat la volan”.

Dacă vor fi acceptate, noile prevederi ar putea fi introduse peste aproximativ jumătate de an.

Reporter: Sergiu Niculiță;
Imagini: Tudor Bigu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!