În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 16 hotărâri, prin care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească în total compensații în mărime de 107.348 Euro (236.804 Euro în anul 2016). În zece hotărâri din cele 16 a fost constatat cel puțin o violare a Convenției din partea Republicii Moldova. În șase cauze, în privința Moldovei, nu a fost constatată nicio violare a Convenției, fiind constatată responsabilitatea Federației Ruse. Suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite reclamanților se ridică la 95.348 Euro, anunță Asociația Juriștii pentru Drepturile Omului.

După numărul de cereri alocate unui organ judiciar raportat la populația țării, Moldova este pe locul 7, cu indicele 2,13 cereri la 10.000 locuitori. În 2016 Moldova era situată la fel pe locul 7, însă cu indicele de 2,36 cereri la 10.000 locuitori.

Analiza pe articole a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate în cauzele moldovenești în anul 2017 relevă încălcarea următoarelor articole de către Republica Moldova:

Articolul 3 – Condiții inumane, tratament inuman și degradant pe timpul detenției (3 cauze);
Articolul 5 – Dreptul la libertate și la siguranță (5 cauze);
Articolul 6 – Dreptul la un proces echitabil (2 cauze);
Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieții private și de familie (1 cauză);
Articolul 11 – Libertatea de întrunire și asociere (1 cauză);
Articolul 13 – Dreptul la un remediu efectiv (1 cauză);
Articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenție – Protecția proprietății (1 cauză);
Articolul 34 – Cereri individuale (1 cauză).

Totodată, în 2017 Curtea Europeană a făcut publice 11 decizii. O decizie a fost radiată ca urmare a încheierii tranzacției amiabile dintre Guvernul RM cu reclamantul. În această cauză, Guvernul s-a obligat să achite reclamantului suma de 12.000 Euro, pentru acoperirea oricăror prejudicii suportate.

Până la data de 31 decembrie 2017, CtEDO a pronunțat 354 de hotărâri, dintre care în 317 a fost constatată cel puțin o violare a Convenției de Republica Moldova, pentru care au fost achitate prejudicii în sumă de 14.332.834 Euro. De remarcat este faptul că Moldova, după numărul de hotărâri și după numărul violărilor constatate, devansează state ca Germania, Spania, Norvegia, Olanda, Portugalia, care după numărul populație depășesc cu mult Moldova și care au aderat cu mult timp înainte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Mai mult de jumătate din violările constatate în privința Moldovei sunt pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil (127), protecția proprietății (108), tratamentul inuman și degradant (83), dreptul la libertate și siguranță (80).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!