Vânzătorii unei piețe agricole din capitala amenință cu proteste. Ei sunt nemulțumiți că autoritățile îi somează să-și creeze întreprinderi individuale. Comercianții spun că nu au bani pentru apărat de casă și nici pentru a-și angaja contabili. Astăzi, aceștia au protestat în fața Serviciului Fiscal de Stat, cerând dreptul de a activa în baza de patentă.

„Vrem taxă lunară, să muncim la noi în țară. Nu vă bateți joc de noi, nu vă bateți joc de noi.”

„O să ieșim cu ciocane, topoare, hârlețe. O să închidem trasa. O să facem, pentru că trebuie să ne hrănim.”

„Vom organiza un protest de amploare pe 31 ianuarie unde vor fi prezenți nu numai „Revenco”, dar vor fi prezenți și Piața Centrală, și Cahul, și Briceni.”

Timp de aproape o oră mai mulți comercianți au protestat în fața Serviciului Fiscal. Ei spun că nu au suficientă marfă, și nici bani ca să-și cumpere aparat de casă și să-și fondeze o întreprindere individuală. În acest sens, ei au cerut fie să li se ofere patentă, fie să li se aplice o taxă fixă.

„Dacă fac o dată 10 lei pe zi, câteodată 20 de lei, dar pot să nu fac nimic. Pot să pierd vreo 50 – 100 de lei. Eu nu pot să-mi deschid întreprindere pentru că eu am 1000 de lei.”

„Unde s-a mai văzut așa, pe pământul meu să cresc acasă 40 de sote marfă și să vin aici să dau „casovîi” aparat. Unde s-a mai văzut așa ceva, nicăieri.”

„Ori lunar să plătim, ori patentă să ne dea, să putem lucra, să ne hrănim, să nu fugim din țara asta.”

În fața protestatarilor a ieșit șeful FISC-ului, Serghei Pușcuța. Potrivit lui, impozitul aplicat comercianților este mic, iar aparatul de casă este o necesitate care protejează consumatorii.

„Prevede o impozitare simplă. Se impozitează nu profitul, dar se impozitează venitul brut la 1 procent de vânzări. Cota este de 1 procent. Deci este o cotă destul de modestă. În cazul când consumatorul a procurat, se mai întâmplă, produse alterate, sau necalitative, dacă consumatorul deține bonul de casă, atunci el are dreptul să vină să facă pretenția corespunzătoare”, menționează Serghei Pușcuța, director al Serviciului Fiscal de Stat.

Pușcuța a spus că, în acest caz, poate doar să noteze solicitările protestatarilor ca ulterior să le examineze. Potrivit legii, comercianții vor putea activa în bază de patentă până la sfârșitul acestui an. Ulterior, ei vor fi obligați să-și creeze întreprinderi individuale. Dacă nu vor fi auziți, săptămâna viitoare comercianții vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Tudor Bigu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!