/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Cum se pregătesc democrații de alegeri? Primar: „Treci la PDM și ai scăpat de probleme”

missing
25 ianuarie 2018, ora 18:11

Liberal-democrații susțin ca PD duce o adevărată campanie de acaparare a primăriilor și consiliilor locale. PLDM acuză utilizarea diverselor metode de intimidare, presiuni și coruperea aleșilor locali în vederea aderării la PD. Liberal-democrații au numărat cel puțin 300 de primari racolați de PD din alte partide.

Partidul Democrat a pornit o luptă de distrugere totală a democrației locale sau a democrației moldovenești: șantajul, corupția, intimidarea, supunerea autorităților locale unui partid. Nu fac decât anihilarea autorităților locale și uzurparea, nu mă tem de acest cuvânt, uzurparea puterii în stat”, susține Tudor Deliu, vicepreședintele PLDM

Primarul de Cimișlia spune că de când deține această funcție, în privința sa au fost inițiate 13 dosare. Alesul local susține că și lui i-au sugerat să treacă de partea democraților și să scape de probleme.

„Metodele sunt diferite, ori dosare penale și se vorbește direct și se spune uite ai trecut și ai terminat cu problemele acestea. Aveam niște dosare cu Consiliul de Integritate și o persoană care mă cunoaște de acolo îmi spune, d-nul Raileanu vă trebuie Dvs atâta bătaie de cap? Uite câte chinuri ai. Cel mai simplu ai trecut la PDM și ai scăpat de probleme”, a menționat Gheorghe Răileany, primar de Cimișlia.

PLDM cere implicarea tuturor partidelor politice si a partenerilor externi în curmarea acestei practici. „Cerem Parlamentului European și Consiliul Europei să delege neîntârziat un grup de monitori pentru a evolua situația democrației la nivel local din Republica Moldova”, a subliniat Ion Terguța, membrul Biroului Politic Național.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat susține că 2018 este an electoral și se așteaptă la presiuni de tot felul. „Cu regret, în ultimul timp au învinuit de fiecare dată Partidul Democrat. Noi am spus de fiecare dată că am făcut o delimitare între activitatea politică a partidului și activitatea autorităților locale. Este poziția partidului pe care eu, în principiu, nu am competența să o comentez”, a declarat Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Contactați de TV8, comuniștii au spus că primesc aceleași semnale de alarmă din teritoriu, iar liberalii și „Partidul Nostru” au menționat că vor reveni cu o reacție. „Noi vom susține toate partidele care se vor pronunța împotriva presiunii asupra democrației sau pentru a arde democrația Republicii Moldova”, a declarat Elena Bondarenco, secretar fracțiunea PCRM.

„Noi nu avem o poziție oficială a „Partidului Nostru” și optăm pentru aceea ca structurile internaționale, inclusiv cele europene, să monitorizeze cât mai activ situația de stat capturat din Moldova”, spune Dumitru Ciubașenco, vicepreședinte PN.

Reporter: Beatrice Dornean

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram