Tot mai mulți oameni nu au încredere în justiția din Moldova și merg să-și caute dreptate CEDO. Datele oficiale arată că numărul adresărilor la Curtea Europeană este în creștere, iar la fiecare 10 mii de locuitori le revin 2 cereri. Cel mai des moldovenii se plâng pe condițiile inumane și tortură în penitenciare, dreptul la viața privată și dreptul la proteste.

Potrivit unui raport, până la sfârșitul anului 2017, la CEDO au fost depuse 1348 de cereri împotriva Republicii Moldova, cu 65 de plângeri mai multe decât în 2016. Prin urmare, la numărul de plângeri, Moldova sa clasat pe locul 11 din 47 de state.

„Se pare că în continuare justițiabilii care se ciocnesc cu justiția din Republica Moldova, nu au încredere în astfel de justiție. Este vorba despre articolul 3 condiții inumane, tratament inuman și degradant pe durata detenției. Este vorba de libertatea și siguranța persoanei, dreptul la un proces echitabil, viața privată, libertatea de întruniri și asociere. Percepția rămâne una și aceeași că nu s-a îmbunătățit”, a declarat pentru TV8 Vitalie Zama, jurist la „Juriștii pentru Drepturile Omului”

Pe parcursul anului trecut, Curtea Europeană a condamnat Republica Moldova in 10 dosare. Prin urmare, Guvernul a fost obligat să achite prejudicii de aproape 96 de mii de euro și compensații în mărime de 107 mii de euro. In total, în ultimii 16 ani, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în 317 cazuri, fiind obligată să achite 14,3 milioane de euro.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!