Două maimuţe au păşit pe urmele oii Dolly şi au devenit primele primate din lume care au fost clonate în urma transferului de ADN, informează Press Association şi AFP.

Două exemplare identice de macac cu coadă lungă, Zhong Zhong şi Hua Hua, s-au născut în urmă cu opt săptămâni respectiv şase săptămâni într-un laborator din China.

Succesul marchează un moment semnificativ în cercetarea privind clonarea, dar generează şi câteva întrebări importante de ordin etic.

Scopul oamenilor de ştiinţă a fost acela de a netezi calea către obţinerea unor populaţii de maimuţe uniforme din punct de vedere genetic, care pot fi personalizate pentru realizarea unor cercetări marcante în domeniul afecţiunilor umane.

În urmă cu 20 de ani, oaia Dolly a făcut istorie după ce a fost clonată la Roslin Institute din Edinburgh. Acea procedură a reprezentat prima clonare reuşită a unui mamifer pornind de la o celulă somatică adultă prelevată din ugerul unei ovine din rasa Finn Dorset.

De atunci, multe alte animale au fost create în laborator pe baza tehnicii de clonare numită transfer nuclear de celule somatice (TNCS), ce presupune transferul de ADN din nucleul unei celule somatice într-un ovul al cărui nucleu a fost înlăturat şi care este apoi stimulat să se dezvolte într-un embrion. Printre acestea se numără oi, vaci, porci, câini, pisici, şoareci şi şobolani. Însă, până în prezent, nu fusese clonată nicio maimuţă.

Echipa de cercetători chinezi condusă de Qiang Sun, director al Centrului de cercetări pe primate non-umane din cadrul Institutului pentru Neuroştiinţe al Academiei de Ştiinţe din China, al cărui sediu se află în Shanghai, a reuşit această performanţă prin utilizarea unor celule de ţesut conjunctiv embrionar.

După transferul ADN-ului în ovulele donatoare a fost utilizată reprogramarea genetică pentru activarea sau dezactivarea genelor care ar fi suprimat în mod normal dezvoltarea embrionului.

Zhong Zhong şi Hua Hua sunt rezultatul a 79 de tentative de transfer nuclear. Alte două maimuţe au fost clonate dintr-un alt tip de celulă adultă, însă acestea nu au supravieţuit.

”Am testat diverse metode, însă doar una a funcţionat”, a declarat profesorul Sun. ”Au fost multe eşecuri înainte de a găsi o cale de clonare cu succes a unei maimuţe”, a explicat acesta.

Studiul a fost publicat în cea mai recentă ediţie a jurnalului Cell.

Maimuţele clonate le vor da ocazia oamenilor de ştiinţă să răspundă la multe întrebări legate de biologia primatelor, după cum a subliniat profesorul Sun.

”Pot fi produse maimuţe clonate care au acelaşi fond genetic, cu excepţia genei manipulate. Acest lucru va duce către obţinerea de modele reale (utile) nu numai pentru afecţiuni cerebrale genetice, ci şi pentru cancer, tulburări ale sistemului imunitar sau metabolice şi va oferi posibilitatea de a testa eficacitatea substanţelor medicamentoase împotriva acestor boli înainte de utilizarea lor clinică”, a adăugat profesorul Sun.

Echipa de oameni de ştiinţă din China a insistat asupra faptului că a respectat liniile directoare internaţionale stricte impuse în cazul cercetărilor realizate pe animale de Institutele Naţionale de Sănătate din Statele Unite. ”Suntem foarte conştienţi de faptul că cercetările viitoare realizate oriunde în lume pe baza primatelor non-umane depind de respectarea standardelor etice foarte stricte de către oamenii de ştiinţă”, a asigurat doctorul Muming Poo, coautor al studiului şi membru al Academiei de Ştiinţe din China.

Însă, clonarea acestor maimuţe poate fi interpretată de unii drept un pas prea apropiat faţă de o eventuală obţinere în laborator a oamenilor personalizaţi.

Expertul britanic în clonare profesor Robin Lovell-Badge, din cadrul Institutului Francis Crick din Londra a declarat că nu este de părere că această cercetare ar creşte şansele clonării unor fiinţe umane. ”Această cercetare nu reprezintă un prim pas către stabilirea unor metode de obţinere a unor clone umane vii”, a spus el. ”Ar fi (o tentativă) mult prea ineficientă, prea nesigură şi de asemenea inutilă. Clonele pot fi identice din punct de vedere genetic, însă suntem departe de a fi un simplu rezultat al genelor noastre”, a adăugat Robin Lovell-Badge.

Tehnic, Zhong Zhong şi Hua Hua nu sunt primele primate clonate. Acest titlu este deţinut de Tetra, o maimuţă rhesus născută în 1999 în urma aplicării unei tehnici mult mai simple, care nu a implicat transferul ADN. Este vorba despre acelaşi proces care duce la naşterea de gemeni naturali, în urma căruia nu pot rezulta mai mult de patru urmaşi simultan.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!