/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Reacția lui Valeriu Guma la acuzația că ar fi dezactivat „Butonului Roșu” de la CNA

25 ianuarie 2018, ora 19:19

„Nu există scuze să vorbești despre alte lucruri din altă parte când ai „butonul roșu” la CNA dezactivat în 2011, în plină situație de furt bancar, printr-o modificare într-o lege făcută de un deputat cu interes în mediul bancar”, a declarat Veaceslav Negruța, expert economic.

„Sunt toate stenogramele care indică și cine este acest deputat – este vorba de deputatul Guma, deputatul care a venit cu acea inițiativă și a dezactivat „butonul roșu”. Dar și așa, dacă a fost dezactivat „butonul roșu”, dacă instituția statului este cu ochii, putea să intervină cu semnale și să oprească acele tranzacții de miliarde. Butonul a fost reactivat în 2014””, a mai adăugat Negruța.

„O societate întreagă are de suferit din cauza a doi foști parteneri care au afaceri, și la un moment, nu s-au mai înțeles și au ajuns să împartă bănci, companii de asigurări și alte lucruri”, a conchis expertul.

Valeriu Guma neagă faptul că ar fi fost cel care a dezactivat „butonul roșu”. „Nu este adevărat. Eu am auzit de așa prostii. Dacă vreți să știți adevărul asta este stenogramă în Parlament, în arhivă este proiectul de lege semnat de cineva. Ridicați arhiva. Dar dmvs ați semnat? Eu nu am semnat niciodată”, a declarat Valeriu Guma pentru TV8.

Despre „butonul roşu” de la CNA, care a fost dezactivat prin Parlament, a vorbit anterior și ex-directorul adjunct al CNA, Cristina Ţarnă. Potrivit ei, în perioada furtului miliardului, putea fi deblocată orice sumă de bani din instituțiile bancare fără ca CNA să ştie. Acest lucru era posibil datorită unui amendament la legislația menită să prevină spălarea banilor, amendament care a funcționat aproximativ doi ani, exact în perioada fraudei bancare. Din 2009 până în 2014, Valeriu Guma a fost deputat din partea Partidului Democrat.

În 2013 a fost condamnat definitiv în România la 4 ani de închisoare pentru corupție, după care a fost dat în căutare pe Interpol, în timp ce activa în continuare ca deputat în Republica Moldova. În februarie 2014, acesta și-a depus mandatul de deputat și s-a retras din Partidul Democrat. Pe 30 octombrie 2014, judecătorul abilitat cu cooperarea internațională de la Tribunalul București a solicitat Republicii Moldova recunoașterea și executarea sentinței penale în cazul Guma. In 2015, Judecătoria Buiucani a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru fostul deputat democrat. Ulterior, procurorul de caz a contestat decizia la Curtea de Apel, care a menționat decizia primei instanțe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram