Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) este obligată de instanță de judecată să furnizeze asociației obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului” informații privind procedurile de achiziții publice efectuate în perioada ianuarie 2015 - iulie 2017. O hotărâre în acest sens a fost luată de Judecătoria Chișinău pe 25 ianuarie 2018.

La începutul lunii septembrie 2017, Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” a depus la Companie o solicitare prin care a solicitat acces la procedurile de achiziții publice, efectuate de către aceasta.

În răspuns, reprezentanții CNAM au refuzat să furnizeze informația solicitată pe motiv că aceasta poate fi accesată pe pagina oficială a Agenției Achiziții Publice, care, în calitate de autoritate administrativă în domeniul achiziţiilor publice, este obligată să publice în Buletinul achizițiilor publice și pe pagina sa web anunțurile de atribuire a contractelor de achiziții publice.

Asociația a atacat în judecată CNAM pentru că a refuzat să-i ofere accesul la informații de interes public. Instanţa a constatat că Asociației i-a fost încălcat dreptul de acces la informaţiile solicitate privind: procedurile de achiziții publice, inclusiv cele de valoare mică, efectuate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, în perioada ianuarie 2015 – iulie 2017, privind achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări; operatorii economici desemnați câștigători, precum și sumele ofertelor prezentate de aceștia, în procedurile de achiziții publice; procedurile de achiziții publice efectuate de CNAM, în care au fost depuse contestații de către operatorii economici și care este rezultatul examinării contestațiilor înaintate; contractele de achiziții publice privind achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări de către CNAM, pe care Agenția Achizițiilor Publice a refuzat să le înregistreze, inclusiv motivele refuzului. Magistraţii au obligat instituţia să furnizeze datele la care organizația a cerut acces.

Hotărârea instanței poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data pronunțări dispozitivului hotărârii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!