Astăzi, Silvia Radu a informat că în Dendrariu au fost plantați 22 de brazi, care în viitor vor fi tăiați pentru a fi instalați. La scurt timp, Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului, a venit cu un comentariu prin care susține că primărița comite o ilegalitate - „Silvia Radu o comite din nou și iarăși contravențional”.

Munteanu explică că, „Dendrariu” nu este parc, așa cum susține Radu, ci conform Legii Nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, Anexa nr. 10, este Grădină Dendrologică, o formă a ariilor naturale protejate de stat, „astfel gradul de protecție pentru Dendrariu este chiar mai mare decât pentru Grădina Botanică, unde voia anterior să meargă doamna Radu. Deci, Dendrariu nu este parc, ci arie naturală protejată de stat”, scrie Munteanu.

Acesta mai spune că, conform art.9. al legii citate mai sus: „Toate proiectele şi programele de refacere ecologică şi de amenajare, de edificare administrativă şi socială, de construcţie a reţelelor de comunicaţii şi a altor obiective economice în ariile naturale protejate sunt supuse, de către autoritatea centrală pentru mediu, expertizei ecologice de stat”. Respectiv, scrie Munteanu „pentru satisfacerea solicitării doamnei Radu, de plantare grabnică a 22 de molizi, cei de la Dendrariu trebuiau să obțină expertiza ecologică, lucru care nu s-a realizat, instituțiile de mediu nu au autorizat această intervenție în aria protejată de stat. Deci, moftul doamnei Radu, s-a realizat cu încălcarea legii, iar pentru organizarea unei acțiuni cu încălcarea legii de mediu, doamna este pasibilă de răspundere contravențională. Dar, sunt sigur că și de această dată va găsi un țap ispășitor care să plătească amenda în locul dumneaei”.

Munteanu mai explică că, potrivit legii din fondul ariilor protejate de stat este interzisă tăierea arborilor sănătoși, respectiv aceștia nu vor putea fi aduși în PMAN pentru a fi pomi de Crăciun. De asemenea, acesta insistă ca Chișinăul să folosească brazii artificiali în loc de brazii vii. „Manifestările de exuberanță ale doamnei Radu sunt sfidătoare și pline de umilință la adresa locuitorilor capitalei și chiar au o duhoare puternică de oligarhie, ori doamna s-a lăudat și de această dată că a procurat „din banii dumneaei personali” unul dintre cei 22 de molizi plantați ilegal astăzi, spre satisfacerea veleității uzurpatoarei doamne”, scrie Munteanu.

Menționăm că, astăzi în parcul Dendrariu au fost plantați 22 de brazi. Primăria spune că, prin această acţiune, municipalitatea recuperează acel brad tăiat, în luna decembrie 2017, de pe terenul privat al unui locuitor al municipiului Chişinău și care a ajuns să fie instalat şi împodobit în centrul Chişinăului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!