/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/FOTO/ Percheziții de amploare în Chișinău și Edineț. Mai multe persoane, reținute pentru spălare de bani

missing
26 ianuarie 2018, ora 10:24

În cadrul urmăririi penale a fost documentată o grupare criminală organizată specializată în legalizarea mijloacelor financiare obţinute din activitatea de comercializarea produselor agricole și evaziune fiscală a unor persoane fizice şi juridice autohtone.

Astfel, s-a constatat că pe parcursul anului 2017, grupul criminal constituit, prin intermediul a trei companii autohtone, precum şi a şapte persoane fizice interpuse, au creat o schemă de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală prin care au prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 10 mln. lei, deoarece nu au achitat taxele și impozitele.

În acest sens, gruparea se specializa pe falsificarea documentelor de evidenţă primară care erau incluse în dările de seamă a agenţilor economici pe care îi dirijau, ţinerea evidenţei contabile duble, precum şi lichefierea mijloacelor băneşti transferate ca „plată” pentru marfa livrată fictiv.

Din cadrul grupării făceau parte inclusiv persoane anterior inculpate sau condamnate pentru infracţiuni economice evaziune fiscală, contrabandă, dar şi altele.

Pe caz au fost reținute mai multe persoane, care sunt bănuite de comiterea evaziunii fiscale și spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Pentru infracțiunea de spălarea banilor, în cazul în care vor fi găsite vinovate persoanele fizice riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Infracțiunea de evaziune fiscală se pedepsește cu închisoare de până la 6 ani sau amendă de la 167 500 lei, până la 267 500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Foto: PCCOCS

Foto: PCCOCS

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram