Monumentul de arhitectură de însemnătate naţională „Conacul Inglezi” din centrul Chişinăului a ajuns, oficial, în gestiunea Olesei Diacov şi a Nataliei Stati, fiicele deputatului democrat Dumitru Diacov, scriu cei de la Ziarul de Gardă.

În 2013, înstrăinarea clădirilor, care se aflau în gestiunea Teatrului Republican „Luceafărul”, a fost urmată de deschiderea unui dosar penal pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, în care Boris Focşa, fostul ministru al Culturii, coleg de partid cu Dumitru Diacov, avea calitatea de bănuit. Dosarul, însă, a fost clasat în 2015, departe de ochii opiniei publice, pe motiv сă „fapta nu întruneşte elementele infracţiunii”.

În martie 2013, ZdG scria că două firme fondate la pachet, „Safe-Com” SRL şi „Somex Consulting” SRL, conduse de persoane apropiate Nataliei Stati, fiica deputatului Dumitru Diacov, au luat în arendă, după care au privatizat câteva edificii de pe str. Eminescu 52, unde este amplasat monumentul de arhitectură „Conacul urban al lui A. D. Inglezi”. Atât Dumitru Diacov cât şi Natalia Stati negau atunci implicarea în aceste tranzacţii. „Nu există vreo legătură între firmele care au privatizat şi familia mea”, afirma deputatul. Întrebat cum se face că fondatorii firmelor „Safe-Com” şi „Somex Consulting” erau cunoscuţi cu cele două fiice ale sale, Dumitru Diacov a replicat: „Şi care-i problema? În Chişinău, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea”. Totuşi, în 2014, la un an de la aceste declaraţii, fiicele lui Diacov au devenit oficial proprietarele câtorva anexe ale conacului şi arendaşe ale conacului propriu-zis.

Astăzi, din cele 5 construcţii care se aflau pe str. Eminescu 52, a rămas doar una, clădirea monumentului „Inglezi”, celelalte, privatizate anterior de firmele apropiaţilor familiei Diacov, au fost demolate. Clădirea monumentului propriu-zis aparţine statului şi este dată în gestiune economică Teatrului „Luceafărul”, care, în 2010, a semnat un contract de uzufruct cu „Alicecom” SRL, pe o perioadă de 29 de ani. Fondată în 2001, „Alicecom” îi avea iniţial ca fondatori pe un oarecare Gheorghe Ciobanu (85%) şi pe Natalia Stati (15%). În decembrie 2016, Natalia Stati a devenit asociată unică şi administratoare a companiei, în locul lui Ciobanu. Totodată, adresa juridică a firmei s-a schimbat dintr-un apartament de pe str. Florilor, într-un apartament de pe str. Bogdan-Voievod, care aparţine, conform actelor cadastrale, unuia dintre fiii Nataliei Stati. Pe parcursul anului 2017, clădirea a fost restaurată, aceasta fiind una dintre obligaţiile pe care şi le-a asumat firma Nataliei Stati odată cu încheierea contractului de uzufruct.

Citește continuarea pe ZDG.md.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!