Președintele american Donald Trump a declarat că va permite la 1,8 milioane de persoane care au venit în SUA ilegal fiind copii să rămână în țară, dar insistă asupra măsurilor care ar reduce programele de imigrație legală și vrea un zid la frontieră cu Mexic, transmite Reuters.

Totodată, planul vine cu un șir de cerințe adresate Republicanilor, printre care se numără reducerea sponsorizării familiei imigranților, înăsprirea securității frontierelor și finanțarea unui zid la frontiera cu Mexic, una dintre promisiunile electorale ale lui Trump.

Casa Albă dorește ca Congresul să schimbe regulile privind deportarea imigranților ilegali din alte țări, cu excepția Mexic și Canada, care ajung la granița cu SUA. De asemenea, cer ca loteria vizelor să fie închisă pentru câteva țări, o altă cerință este limitarea sponsorizării programului de întregire a familiei pentru imigranți.

Stephen Legomsky, care a fost consilier șef al Serviciului de cetățenie și imigrare din SUA în administrația Obama, a numit planul un „compromis îngrozitor”, și a prognozat că democrații l-ar respinge.

Planul a fost numit un compromis negativ de grupurile pro-imigrare, iar câteva grupări conservatoare au condamnat extinderea „amnistiei” pentru imigranții ilegali.

Reacția timpurie a republicanilor în Senat – în cazul în care planul ar putea fi primit pentru vot la începutul lunii februarie – a fost pozitiv. Senatorul republican conservator Tom Cotton a numit planul „generos și uman, în timp ce este, de asemenea, responsabil”. Republicanii controlează camera cu 51-49 și au nevoie de voturi din partea Democraților pentru a aproba legea.

Lupta împotriva protecției pentru „Dreamers” – imigranții ilegali, care urmează să expire în martie, a făcut parte din opoziția dintre republicani și democrați din Senat, care a dus la un blocaj guvernamental de trei zile, care s-a încheiat luni.

Ei au convenit să extindă finanțarea până pe 8 februarie, lăsând o mică fereastră pentru a ajunge la o înțelegere privind imigrația. Planul lui Trump va ajuta la furnizarea de îndrumări pentru aceste discuții, a declarat liderul Senatului Republicii Majoritare, Mitch McConnell, într-o declarație.

Negocierile vor fi dure. Senatorul democrat Dick Durbin, care a susținut cauza imigranților veniți în copilărie, a declarat că planul a pus „întreaga agendă de imigrație a Trump-ului, inclusiv reducerea masivă a imigrației legale” pe spatele acestor tineri.

Șeful Congresului Hispanic Caucus, Reprezentantul Democrat Michelle Lujan Grisham, a declarat că planul Trump a folosit „imigranții drept „chips-uri” de negociere pentru politici anti-imigrație”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!