Deși trăim cele mai reci zile ale acestei ierni, Serviciul Hidrometeorologic de stat avertizează pescarii să nu se aventureze la copcă, deoarece gheața este subțire. Se pare, însă, că cei mai înrăiți pescari nu țin cont de avertisment. De dragul pescuitului la copcă, aceștia sfidează și gerul, și pericolul de a nimeri sub gheață. Colega noastră, Beatrice Dornean, a „inspectat” astăzi un lac din apropierea capitalei.

Aproximativ 40 de pescari s-au adunat în aceasta dimineață pe lacul Ghidighici pentru a prinde pește. Aceștia spun ca nu le este frig chiar dacă temperatura de afara este de -13 grade. Plăcerea este mai presus de orice.

„Dacă ne place asta, stăm și pe frig. Noi ne ducem unde soarele bate.”

„Desigur e hobby, dar și plăcere. Iată să vii la aer curat, la natură să prind pește.”

Unii au venit pe lac de la 7 dimineața. „Suntem la pensie, eu ce să stau acasă să mă doară oasele? Și stau vreo 2-3 ore și mă duc acasă. Nu înghețați? Nu mai îngheț, că sunt îmbrăcat bine.”

„Când vrea merge, când nu vrea nu merge.”

Iar acest tată a intrat pe gheata împreună cu fiul său. „Ce spune familia? Dar pot să îi dau tatălui meu un salut? Tata salut! Iată ce zice familia. Din copilărie m-a învățat, și m-a făcut dependent de asta.”

„Eu sunt pescar și iubesc să pescuiesc și vara, și iarna, și în orice perioadă.”

Unii spun că vor da peștele motanilor. Alții îl vor săra și îl vor pune la marinat. „Cineva pește sărat, cineva îl prăjește. Cine și ce îi place. Mai mare îl prăjesc, mai mic îl fac pește sărat.”

„Ce veți face cu peștișorii aceștia? Îi voi da la motan.”

„Un peștișor. Și ce veți face cu el? Pentru pisică.”

„Îi strângem mai mulți și facem ceva din ei, o supă de pești.”

De avertismentul celor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu au habar și nu se tem să stea pe gheață. „Pe lângă mal mă strădui. La adânc nu mă duc.”

„Eu acuș am să vă arăt câtă gheață este. Iată 7 centimetri liber sunt. Poate la mijloc e mai puțin, nu știu. Eu acolo nu merg.”

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de gheață subțire pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, în perioada 22- 31 ianuarie gheața pe lacuri va fi fragilă, iar pescuitul la copcă este periculos.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!