În ultimii 20 de ani, Moldova a fost condamnată la CEDO în peste 300 de cazuri, și a pierdut aproape 16 milioane de euro – echivalentul unui buget anual al tuturor instanțelor de judecată. Pentru injustiția magistraților plătim, noi, cetățenii.

Potrivit unui raport realizat de Centrul pentru Resurse Juridice, anul trecut moldovenii s-au adresat la CEDO de 3 ori mai des decât media europeană. Iar numărul mare de cereri denotă încrederea scăzută în justiția autohtonă. În total, din 1998 până în 2017, CEDO a înregistrat peste 13 mii 400 de cereri contra Moldovei. În 345 de cazul, Moldova a fost condamnată.

În 31 la sută din cazuri, Curtea a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil. Iar în o treime din dosare, au fost constatate fapte de tortură.

Potrivit raportului, anul trecut, la CEDO au fost înregistrate peste 63 de mii de cereri. Din ele mai mult de jumătate au fost îndreptate împotriva Turciei și Rusiei. Tot în 2017, Curtea a pronunțat 1068 de hotărâri, cu 7,6 la sută mai multe decât în anul precedent. 16 dintre acestea vizează Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!