/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Protecția datelor cu caracter personal – drept încălcat în regiunea transnistreană

28 ianuarie 2018, ora 14:24

Difuzarea în cronica criminală a unor comunicate de presă, video-reportaje cu titluri de acuzare, de ridiculizare sau umilire; difuzarea unor comunicate de presă, video-reportaje ce conțin date cu caracter personal care necesită a fi protejate, inclusiv din viața minorilor – sunt practici sistemice aplicate de ”organele de drept” din regiune, față de care, opinia publică din regiune s-a obișnuit și pe care, din nefericire, oamenii le percep ca și cum aceasta ar fi starea de normalitate și purul adevăr.

Pe lângă faptul că aceste comunicate de presă, prin însăși titlurile lor încalcă prezumția de nevinovăție, creând aparența unei vinovății dovedite încă la faza de ”anchetă”, prin detalierea exagerată a datelor personale, aceste comunicate încalcă flagrant dreptul la viața privată a persoanei. De asemenea, aceste comunicate de presă abundă și în informații medicale, ce constituie date cu caracter personal privind secretul medical și care nu pot fi publicate, decât cu acordul direct al persoanei vizate.

„În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, protecția datelor cu caracter personal rămâne a fi încă o valoare iluzorie, deoarece nu există un mecanism de control autonom și independent de administrația de la Tiraspol, care ar oferi garanții în prevenirea prelucrării abuzive a datelor cu caracter personal. Lipsa unor ”organe de drept” legale; existența unui quasi ”sistem judiciar” care operează în baza unei ”legislații” incompatibile cu garanțiile CEDO; existența unor quasi ”organe de drept” lipsite de independență, măcinate de corupție și implicate în săvârșirea crimelor – aceasta este realitatea în care trăiesc zi de zi cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană”, menționează Nicoleta Hriplivîi, avocată a Asociației Promo-LEX.

Problema schimbului de informații care conțin date cu caracter personal între autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și administrația de facto de la Tiraspol este actuală și astăzi. Aceste fenomen este reflectat și prin frecventele adresări ale beneficiarilor noștri și dosarele în care Asociația Promo-LEX oferă asistență juridică.

Informația despre ”cauzele penale” intentate de către administrația de facto de la Tiraspol este introdusă în Registrul informației criminalistice și criminologice al Republicii Moldova, unde obiectele înregistrării conținute în acest Registru trebuie să fie doar cauzele penale intentate de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

„Acest fenomen generează probleme complexe. Pe de-o parte, avem situația când autoritățile Republicii Moldova asimilează ”cauzele penale” inițiate și investigate de către structurile nerecunoscute din stânga Nistrului, cu cauzele penale inițiate de organele de drept constituționale. Iar pe de altă parte, procedura de radiere a acestor date cu caracter personal din registrul menționat, este una defectuoasă și neclară. Ca efect, locuitorii din localitățile din stânga Nistrului întâmpină dificultăți în eliberarea documentelor oficiale, pentru că ar avea antecedente penale”, zice Pavel Cazacu, jurist al Asociației Promo-LEX.

În concluzie, Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că prin hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, Republica Moldova este obligată să protejeze drepturile cetățenilor care locuiesc în regiunea transnistreană. De asemenea, protecția datelor cu caracter personal joacă un rol fundamental pentru exercitarea dreptului la respectarea vieții private, iar legislația națională trebuie să ofere garanții adecvate a respectării acestui drept pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram