/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Roger Federer cucereşte al 6-lea titlu la Australian Open, al 20-lea de Mare Şlem din carieră

28 ianuarie 2018, ora 14:03

Roger Federer, nr. 2 mondial, a dominat aproape total această ediţie, cel mai dificil meci al lui fiind chiar finala, unde a pierdut primele seturi anul acesta la Melbourne, după 3 ore de prezenţă în teren, în timp ce în celelalte 6 partide abia adunase 10 ore şi 30 de minute de joc.

La rândul lui, Marin Cilic a făcut unul dintre cele mai bune jocuri ale sale, în faţa unui adversar pe care l-a învins o singură dată, în 2014, la US Open, în semifinale, cu acest prilej croatul cucerind şi unicul său titlu de Mare Şlem din carieră.

Finala de duminică s-a disputat cu acoperişul Rod Laver Arena tras, pentru a se putea face climatizarea, astfel ca jucătorii să nu aibă problemele pe care le-au avut sâmbătă finalistele de la simplu feminin, în special Simona Halep, care a trebuit să fie spitalizată. Debutul a fost cel aşteptat, cu un prim set câştigat relativ uşor de Roger Federer, în doar 24 de minute, graţie în special primului serviciu, dar şi crispării care l-a dominat pe Cilic.

În manşa a doua, însă, jocul s-a echilibrat, nici unul dintre protagonişti nu a reuşit vreun break, astfel că s-a ajuns la ghem decisiv, în care s-a impus Marin Cilic cu 7-5, întregul set acoperind o oră, mai mult decât dublu decât primul.

Un nou set obţinut relativ uşor, în doar 29 de minute, iar meciul părea să curgă în direcţia unui nou succes pentru elveţian, deţinător al titlului, de altfel. Nu a fost astfel, întrucât Roger Federer a avut o cădere pe primul serviciu (care, în schimb, l-a ajutat de-a lungul întregului meci, cu 24 de aşi, faţă de doar 16 ale lui Cilic, altfel considerat specialist), astfel că se ajunge la 2-2.

Aflat în faţa unei performanţe extrem de importante în cariera sa, Marin Cilic, care oricum a urcat de pe locul 6 pe 3 în ierarhia ATP, a suferit obişnuita frică de succes, cedând clar în manşa decisivă, cu 1-6, dar după o finală pe care a onorat-o din plin. Curios lucru, ultima minge a meciului a amintit de finala de anul trecut, cu un challenge cerut de învins. La fel ca anul trecut, când în situaţia lui Cilic s-a aflat Rafael Nadal, hawk-eye-ul a arătat “minge bună”, astfel că trofeul a fost ridicat, cu ochii în lacrimi, din nou de Roger Federer.

La 36 de ani, Roger Federer şi-a urcat propriul record de titluri de Mare Şlem la 20, fiind al doilea ca vârstă în această situaţie, după australianul Ken Rosewall, care avea 37 de ani în 1974.

Pentru victoria la Melbourne de anul acesta, Roger Federer a obţinut 2.000 de puncte ATP şi 4 milioane de dolari australieni. Finalistul Marin Cilic a încasat un cec de 2 milioane de dolari australieni, adăugându-şi 1.200 puncte, care îl urcă pe ultima treaptă a podiumului ATP, începând de luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram