Partidul Liberal solicită Curții Constituționale urgentarea examinării sesizării din 5 septembrie 2017, prin care deputații PL au cerut verificarea constituţionalităţii Legii Nr. 154 din 20.07.2017 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (introducerea sistemului electoral mixt).

În textul sesizării, deputații Partidului Liberal au menționat că noile prevederi din Codul Electoral votate de PD și PSRM aduc atingere atât caracterului egal al votului, cât și dreptului constituțional de a fi ales, deoarece restricționează participarea cetățenilor la procesul electoral.

„Deşi Legea Nr. 154/2017, supusă controlului constituţionalităţii, reglementează relaţii sociale extrem de importante, ce aduc atingere suveranităţii, prin afectarea votului cetăţenilor şi prejudiciază însăşi fundamentul existenţei statului, în mod inexplicabil, după aproape cinci luni de la data depunerii sesizării, Înalta Curte nu a considerat necesar să se expună pe marginea argumentelor invocate de noi în sesizare”, se arată în textul solicitării.

Într-un comunicat de presă, liberalii menționează că sesizarea depusă la Curtea Constituțională a fost prezentată la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!